Indy 500: thriller tot op de meet. Newgarden en Penske winnen

Tweevoudig Indycar-kampioen Newgarden heeft in een bloedstollende finale de Indianapolis 500 gewonnen. Newgarden haalde het in zijn Team Penske Chevrolet voor Marcus Ericsson in de kleuren van Honda en Chip Ganassi. Newgarden verdiende zijn plaats op de Borg-Warner Trophy en dat in zijn twaalfde deelname aan de legendarische Amerikaanse wedstrijd. Voor Team Penske was het de negentiende overwinning in de race.

Foto: © Indianapolis 500

Newgarden, die als zeventiende startte, passeerde Ericsson in de allerlaatste ronde van de race om vervolgens met negen honderdste van een seconde de zege veilig te stellen. Het was meteen de op drie na kleinste marge op de meet van de Indianapolis 500. Marcus Ericsson miste zo de kans om voor het eerst sinds Helio Castroneves in 2002 voor een tweede opeenvolgende maal de race te winnen. Santino Ferrucci eindigde als derde in een AJ Foyt Racing Chevrolet. Het was de meteen beste Indianapolis 500-uitslag voor AJ Foyt Racing sinds ex-F1-rijder Eliseo Salazar in 2000 ook als derde eindigde.

Voor het meest opmerkelijke incident zorgde de Nederlander Rinus VeeKay die in de pitlane Alex palou van de baan ramde. Palou werd wel nog vierde, voor Alexander Rossi, terwijl VeeKay als tiende aantikte. Romain Grosjean gaf na een crash op.

Palou blijft leider in de tussenstand voor Ericsson en Pato O’Ward. Volgende week staat al de volgende manche op het programma met een stratenrace in Detroit.