RallyX Nordic: alweer vier finales voor Viktor Vranckx

In het Finse Kouvola werd afgelopen weekend het derde weekend afgewerkt voor RallyX Nordic, het Scandinavische kampioenschap rallycross.

foto copyright Jakub Nitka

Na Denemarken en Zweden ging het in Finland om de derde double header op rij waarbij er dus reeds zes wedstrijden zijn verreden in dit kampioenschap waar onze jonge landgenoot Viktor Vranckx deelneemt bij de Supercars met zijn RX2e, zijn kampioenenwagen van 2022. En Vranckx stond met de elektrische RX2e alweer zijn mannetje in de koninginneklasse van rallycross, de Supercars. De RX2e heeft namelijk zichtbaar vermogen te kort, en dat is telkens te merken bij de start, waar hij meestal op achtervolgen is aangewezen. Die handicap maakt Vranckx meestal goed met een flamboyante rijstijl. En dat was in Finland niet anders.

Op zaterdag was een derde reekstijd het beste resultaat in de drie af te werken heats. Vervolgens werd de Kempenaar derde in zijn halve finale. Die finale gaf hem het recht te starten in de finale van Supercar Am en ook in de finale van Supercar Pro. In de categorie Am viel Vranckx met een vierde plek nipt naast het podium en in de klasse Pro was Vranckx na een tweetal rondjes tot de opgave gedwongen.

Zondag was een vijfde reekstijd het beste resultaat in de reeksen. Daarna volgde opnieuw een derde plaats in de halve finale waarbij Vranckx dus weer werd beloond met een startplaats in Supercar Am èn Pro. Ditmaal volgde er in de finale van Supercar Am een diskwalificatie nadat Vranckx rondenlang een duel uitvocht met de Fin Jonne Ollikainen (Mercedes). Het duel om de tweede plek leek in het voordeel van onze landgenoot te eindigen maar even na het overschrijden van de finish volgde de diskwalificatie als streng verdict.
In de finale van Supercar Pro werd Vranckx uiteindelijk zesde met een RX2e die zichtbaar geleden had.

Viktor Vranckx blijft in de klasse Supercar Am wel de stand aanvoeren en heeft een voorsprong van vijf punten op de Est Maiko Tamm met nog twee wedstrijden voro de boeg. De Zweed Kevin Eriksson leidt met zijn Honda in de klasse Supercar Pro, daar is Vranckx netjes vierde.