F1 Monaco: Verstappen pakt nipt pole, ploegmaat Pérez start achteraan na crash

Max Verstappen (Red Bull) heeft zijn eerste polepositie in Monaco te pakken. De Nederlander snoepte in extremis de beste startplek af van Fernando Alonso (Aston Martin). Thuisrijder Charles Leclerc (Ferrari) eindigde op de derde plek. Sergio Pérez (Red Bull) zal helemaal achteraan starten na een klapper in Q1.

(Foto: © Red Bull Racing)

Voor Sergio Pérez (Red Bull) zat de kwalificatie er snel op. De winnaar in Monaco van vorig jaar maakte in Q1 een harde klapper met de barrières en zal morgen vanop de twintigste en laatste plek starten. Ook Logan Sargeant (Williams), Kevin Magnussen (Haas), Nico Hülkenberg (Haas) en Zhou Guanyu (Alfa Romeo) strandden in Q1. Voor Oscar Piastri (McLaren), Nyck de Vries (AlphaTauri), Alexander Albon (Williams), Lance Stroll (Aston Martin) en Valtteri Bottas (Alfa Romeo) zat de kwalificatie er na Q2 op.

In Q3 bleef het spannend tot het laatste moment. Fernando Alonso (Aston Martin) kon even dromen van een eerste polepositie in bijna elf jaar, maar uiteindelijk stak Max Verstappen (Red Bull) daar een stokje voor. De Nederlander ging dankzij een fenomenale laatste sector acht honderdsten sneller dan de Spanjaard. Charles Leclerc (Ferrari) reed in zijn Monaco de derde tijd, Esteban Ocon (Alpine) kwalificeerde zich knap als vierde.

De belangrijkste kwalificatiesessie is achter de rug. Tijdens de GP van Monaco zijn er niet heel veel inhaalmogelijkheden, de polepositie pakken is in het prinsdom dus van cruciaal belang. De rijders beginnen er morgen aan om 15u00, al dan niet in natte omstandigheden.