WRC Portugal KP18: Rovanperä onverstoord, Neuville verliest veel tijd

In de rally van Portugal is de laatste dag aangebroken. Drie verschillende rijders schreven de drie eerste KP’s van de dag op hun naam. Voor Thierry Neuville (Hyundai) begon de dag heel ellendig met turbo-problemen.

(Foto: © Toyota Gazoo Racing)

Takamoto Katsuta (Toyota) was de snelste in de zestiende KP van de rally. Hij bleef Kalle Rovanperä (Toyota) met 1,8 seconden voor. Dani Sordo (Hyundai) sloeg in de strijd om de tweede plek een gat met Esapekka Lappi (Hyundai), de Spanjaard ging 5,2 seconden sneller dan zijn ploegmaat. Thierry Neuville (Hyundai) kampte met problemen aan de turbo van de wagen en verloor veel tijd.

In de zeventiende KP, de befaamde Fafe-proef, klokte Rovanperä de snelste tijd, goed voor zijn negende KP-zege in deze rally. De verschillen waren miniem. Lappi kwam twee tienden tekort, Ott Tänak (Ford) op zijn beurt vier tienden. Sordo moest slechts 1,2 seconden prijsgeven aan Lappi.

Tänak was dan weer de beste in de achttiende proef. De kloof met de tweede snelste, Sordo, was 9,7 seconden. Lappi verloor meer dan tien seconden op de Spanjaard. Neuville werkte deze en elke voorgaande proef aan een lager tempo af. “Het is gedaan, wat kan ik zeggen?”, sprak een teleurgestelde Neuville.

Rangschikking ligt zo goed als vast

Rovanperä beschikt over een bonus van 47,8 seconden op Sordo. Hij heeft op zijn beurt een voorsprong van dertig seconden op Lappi. De podiumplekken lijken dus vast te liggen. Tänak staat vierde, Neuville is vijfde en zal, ondanks de lagere snelheid, de rally proberen uit te rijden om toch nog enkele WK-punten te sprokkelen.

In het WRC2 kreeg Oliver Solberg een minuut straftijd voor zijn donuts die hij gisteren draaide na de finish van de showproef. De Zweed was naar de tweede plek gezakt en moest wat tijd goedmaken. Hij staat met nog één proef te gaan slechts 8,7 seconden achter leider Gus Greensmith. Andreas Mikkelsen is derde en heeft bijna een minuut bonus op vierde plek Yohan Rossel.

Alles wat er nu nog rest, is de powerstage Fafe. Die start om 13u15.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.