WRC Portugal KP6: overname koppositie door Rovanperä

De rijders hebben de tweede lus in de rally van Portugal afgewerkt. Kalle Rovanperä (Toyota) schreef de vijfde en zesde KP op zijn naam, de Fin nam zo de leiding over van Sordo. De focus van de rijders was vooral om de banden te sparen, aangezien ze vijf KP’s zonder service moeten afwerken.

(Foto: © Toyota Gazoo Racing)

Kalle Rovanperä (Toyota) zette nipt de beste tijd neer in de vijfde KP. Hij was slechts vier tienden sneller dan Thierry Neuville (Hyundai), Dani Sordo (Hyundai) volgde op 1,2 seconden. Pierre-Louis Loubet (Ford) en copiloot Nicolas Gilsoul gingen 2,5 seconden trager, Esapekka Lappi (Hyundai) kwam 3,4 seconden later binnen.

Ook in de zesde KP was Rovanperä de snelste met een tijd die 2,1 seconden sneller was dan die van Sordo. Loubet klokte de derde tijd, Neuville reed de vierde tijd. Lappi verloor 5,4 seconden, Ott Tänak (Ford) kreeg 8,2 seconden aangesmeerd. Neuville’s focus lag in de zesde proef vooral op het sparen van de banden. “Het is moeilijk te voorspellen hoeveel we de banden moeten sparen. Ik had sneller kunnen gaan, maar volgens mij hebben we het slim aangepakt.”

Door zijn twee KP-zeges heeft Rovanperä de leidersplaats van Sordo overgenomen. Hij heeft 2,9 voorsprong op de Spanjaard. Neuville en co-rijder Martijn Wydaeghe staan derde op 17,7 seconden, hij beschikt op zijn beurt over een bonus van 2,5 seconden op het duo Gilsoul-Loubet. Er staan op dit moment dus drie Belgen in de top vier van een WRC-rally. Lappi bezet de vijfde plek en heeft een achterstand van 28,3 seconden op de leider.

In het WRC2 heeft Oliver Solberg de leiding in handen met zijn Skoda Fabia RS. Yohan Rossel, leider in het kampioenschap, staat tweede op 11,1 seconden. Marco Bulacia bezet de derde plek. Teemu Suninen hing de hele dag rond een top drie-plek, maar kreeg een lekke band in de zesde KP en zakte weg in het klassement.

Vanavond moeten de rijders nog twee proeven afwerken. Om 18u05 start de zevende KP (18,15 km), de achtste start om 20u05. Dat is een korte proef van 2,94 kilometer in Figueira da Foz.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.