Le Mans 24: een 100% Belgisch trio in Le Mans!

Over een maand zal het Belgisch-Luxemburgse team DKR Engineering van Kendy Janclaes tijdens de eeuweditie van de 24 Uur van Le Mans een volledig Belgisch trio in de klasse LMP2 Pro-Am aan de start brengen. De rookies Tom Van Rompuy en Ugo de Wilde krijgen het gezelschap van de ervaren Maxime Martin. Een 100% Belgisch team aan de start van de honderdste editie van de 24 Uur van Le Mans: een mooier symbool is amper mogelijk. 

De Oreca 07 Gibson met startnummer #43 van DKR Engineering zal niet onopgemerkt voorbijgaan aan de duizenden Belgische fans die op 10 en 11 juni in Le Mans verwacht worden. Na twee maanden van inspanningen en onderhandelingen is baas Kendy Janclaes erin geslaagd een volledig zwart-geel-rode equipe op de been te brengen, de eerste sinds de Lola Aston Martin LMP1 met Vanina Ickx, Bas Leinders en Maxime Martin achter het stuur en dat dateert van 2011, al meer dan tien jaar geleden ondertussen.

Op 35-jarige leeftijd, na een goed eerste jaar in de klasse LMP3 van de ELMS met DKR, gaat Tom Van Rompuy een van zijn levensdromen verwezenlijken door aan de start te staan van zijn eerste 24 uur van Le Mans. 

Ja, dat klopt”, bevestigt de Antwerpenaar, die ondertussen in het klassement van de ELMS op de vijfde plaats staat. “Ik zal eindelijk dit mythische circuit kunnen ontdekken. Ik moet nog veel leren, maar ik heb twee uitstekende leermeesters bij me, want Maxime kent het circuit uit zijn hoofd en Ugo heeft al veel ervaring in LMP2 en won voorheen al de Road to Le Mans. Ik denk dat we elkaar goed aanvullen en dat we alle ingrediënten hebben voor een geweldige week.” 

Een droom die werkelijkheid wordt

Ugo De Wilde, die nog geen twee jaar geleden de Road To Le Mans won op het mythische circuit, is de jongste Belg die in een prototype Le Mans zal rijden. Hij is met zijn 20 jaar en zeven maanden een half jaar jonger dan de vorige jongste Belg, met name Nicolas De Crem in de OAK Pescarolo in 2011. Een zekere Jacky Ickx was in 1966 bij zijn debuut bijna een jaar ouder. 

Eerlijk gezegd besef ik nog steeds niet dat ik ga deelnemen aan deze mythische race”, vertrouwde de rijder uit Sint Stevens Woluwé ons toe. “Het voelt vreemd aan. Ik zie mezelf tien jaar geleden nog een hand geven aan Tom Kristensen in het centrum van Le Mans. Ik woonde er op mijn 15 jaar want volgde er een opleiding aan de autosportschool van de Franse federatie FFSA. Mijn verblijf lag op goed 50 meter van de befaamde Tertre Rouge bocht.

“Hoed af voor de initiatiefnemers”

De echte verrassing is misschien wel de naam van Maxime Martin die de bemanning van de #43 zal vervolledigen… Hij komt aan de start drieënveertig jaar na het podium van de Rondeau van zijn vader Jean-Michel en zijn oom Philippe. Max was toen nog niet eens geboren… 

Ik heb niet meer dan vijf seconden geaarzeld toen ik het aanbod kreeg om aan de 24 Uur van Le Mans met de LMP2 van DKR en een 100% Belgische crew deel te nemen”, legt de officiële BMW Motorsport-rijder uit. Martin won in 2020 overigens de GTE-Pro klasse met Aston Martin. “Ten eerste omdat ik het team van Kendy Janclaes goed ken en hij heeft met dat teams al verschillende kampioenschappen gewonnen. Hij is een goede referentie in uithoudingsracerij. Ten tweede is deelnemen aan Le Mans altijd een magische ervaring. Ten slotte vind ik het ook een goed idee om een Belgisch team te vormen. Bedankt en petje af voor degenen die erin geslaagd zijn deze operatie op poten te zetten en mij voor de achtste keer aan de start laten staan.” 

Het DKR-team heeft tussen nu en Le Mans nog vier testdagen gepland, twee in Le Castellet en twee in Aragon (Spanje). Het prototype zal dan volledig worden heropgebouwd voordat de wagen op 1 juni in Le Mans aankomt. De livery… die zal bijzonder in de smaak vallen van de fans, maar daarop is het nog even wachten.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.