Euro RX: Enzo Ide vierde in Hongarije

In het Hongaarse Nyirad werd vandaag de tweede en laatste dag van openingswedstrijd van het Europese kampioenschap rallycross afgewerkt.

Foto: © Johnny Loix

In RX1 (Supercars) zagen we met Enzo Ide één landgenoot aan het werk. Met zijn Audi S1 begon hij op zaterdag goed aan het weekend waar hij in de eerste van vier te rijden heats een tweede tijd liet noteren, na de Zweed Anton Marklund.
De zondag begon voor Ide mooi, hij was de beste zijn startgroep van de tweede reeks. Daar stond Ide tegenover Anton Marklund, Janis Baumanis, Andreas Bakkerud en Patrick O’Donovan. Ide kwam het best uit de startblokken en liet zijn rivalen achter zich. Voor de reekswinst was het niet genoeg, want zijn groep diende als eerste te beginnen aan die heat en de baan werd steeds sneller, uiteindelijk volgde een vierde tijd. De beste tijd ging verrassend naar de Duitser René Munnich met zijn Seat Ibiza.
In reeks drie was er heel wat tumult bij de startgroep van Enzo Ide, toch kon Ide nog min of meer de schade beperken met een vijfde plek. Een tiende plek volgde in reeks vier. De Let Janis Baumanis won dan weer reeks drie terwijl de Brit Patrick O’Donovan dan weer de vierde reeks won.
Na optelling van de vier reeksen was Ide tweede, na Janis Baumanis en voor de verrassende Hongaar Maté Benyo. Anton Marklund diende verstek te geven voor reeks vier nadat zijn Fiesta te zwaar raakte beschadigd in reeks drie.

De twee halve finals werden respectievelijk gewonnen door Enzo Ide en Janis Baumanis en zij mochten dan ook plaatsnemen op de eerste rij in de finale. Andreas Bakkerud en Patrick O’Donovan mochten postvatten op rij twee en Maté Benyo en Anton Marklund, wiens Fiesta ondertussen hersteld was na opgelopen schade in reeks drie, grepen de laatste plekjes in de finale.
In die finale gingen Baumanis en Ide zij aan zij richting eerste bocht. Ide, die vanaf de buitenkant even O’Donovan binnendoor zag komen, veroverde na de eerste bochtencombinaties opnieuw de tweede plek na Baumanis. Maar even later liep het niet helemaal goed in de jokersectie. Kostbare tijd ging verloren en nadat alle rijders hun joker hadden genomen bleef Enzo Ide op plaats vier. Het was Janis Baumanis die de openingswedstrijd wist te winnen, voor Anton Marklund en Patrick O’Donovan. Ide viel zo nipt naast het podium.
Ide na de wedstrijd: “Ik heb belangrijke punten binnen, maar blijf achter met het gevoel dat er meer in zat. Ik verloor de tweede plek in de finale nadat ik te voorzichtig was in de jokersectie. Op naar de volgende. “

In Euro RX3 was de Pool Damian Litwinowicz aan het feest met zijn Audi A1 van Volland Racing. De Noor Espen Isaksaetre werd tweede, voor de Hongaar Balasz Körmöczi.

Het Europese kampioenschap trekt begin juni naar het Portugese Montalegre, waar ook het wereldkampioenschap zal beginnen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.