FIA WEC Spa: dubbel voor Toyota, Lilou Wadoux eerste vrouw die wint in LM GTE

In Spa-Francorchamps heeft Toyota voor de zevende opeenvolgende maal de Belgische WK-manche van het FIA WEC gewonnen. Het trio Lopez-Conway-Kobayashi haalde het in de Toyota GR010 voor Buemi-Hartley-Hirakawa. Buemi mist hiermee de kans om een zesde zege in Spa te behalen en zo alleen recordhouder te worden voor Jacky Ickx. In LMP2 was de zege voor het Belgische WRT en in LM GTE ging de zege naar Richard Mille AF Corse Ferrari, met onder meer de Française Lilou Wadoux.

Foto’s: © Toyota en WRT

De wedstrijd in Spa werd er één van behoorlijk wat incidenten, met in de slotfase een stevige klapper voor Antonio Fuoco die in zijn Ferrari 499P nog in strijd was voor de zege, nadat de safety car het hele veld weer had samengebracht. De oorzaak van een goed deel van de incidenten waren de koude banden. Het feit dat er in het FIA WEC geen bandenwarmers meer mogen gebruikt worden, speelde op het koude en vochtige Spa duidelijk een grotere rol dan in Sebring en Portimao. Daarnaast hadden enkele andere Hypercars technische problemen, waaronder de beide Peugeot 9X8 en de Porsche 963 van onder meer Laurens Vanthoor. Onze landgenoot diende na een schitterende start op te geven nadat zijn Porsche volledig zonder elektriciteit viel. Alles bijeen reden na zes uur wedstrijd nog zes van de dertien Hypercars vooraan, met de eerste LMP2-wagens slecht op twee ronden.

Vooraan ging de dubbel dus naar Toyota, voor de Ferrari van Calado-Pier Guidi-Giovinazzi die in de laatste ronde de derde plaats afsnoepte van de Porsche 963 van Cameron-Christensen-Makowiecki. Cadillac (Bamber-Lynn-Westbrook) behaalde een vijfde stek, terwijl Jota Porsche een verdienstelijk debuut maakte met de eerste privé Porsche 963. Felix da Costa-Stevens-Ye reden een goede race en bewezen dat ook privéteams met de nodige middelen mee kunnen spelen in FIA WEC.  

WRT in thuisrace

Louis Delétraz pushte op het einde en kwam met een goede twaalf minuten te gaan in het zog van leider Blomqvist binnen voor een ultieme splash en dash. Team WRT was sneller en verliet als eerste de pitlane. Louis Delétraz, Rui Andrade en Robert Kubica wonnen zo de thuisrace voor het Belgische team met uiteindelijk zes seconden voorsprong op van pole vertrokken United Autosports Oreca van Pierson-Blomqvist-Jarvis.

Het trio Smiechowski-Scherer-Costa nam voor Inter Europol Competition plaats op het derde podiumtrapje. Gelael-Habsburg-Frijns werden met de #41 van Team WRT zesde. De #63 Prema Racing Oreca viel nog helemaal terug in het klassement door een penalty van maar liefst drie minuten.

Ferrari voor Corvette in LM GTE

Alessio Rovera begon na de laatste neutralisatie met de Richard Mille AF Corse Ferrari met een kleine voorsprong op de andere GT’s aan het laatste anderhalf uur. De Italiaan kon de afstand nog iets vergroten en won met achttien seconden voorsprong op de Corvette C8.R van Keating-Varrone-Catsburg. Met Lilou Wadoux behaalde zo voor het eerst een vrouw een overwinning in het FIA WEC.

Nicky Catsburg kreeg in de slotfase Charlie Eastwood achter zich en de Nederlander verdedigde zijn tweede positie op een schitterende manier. De Aston van Eastwood-Al Harthy-Dinan telde op de finishlijn minder dan vier tienden achterstand op de Amerikaanse bolide.

Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey vielen in het slot wat terug en eindigden met de Iron Dames Porsche vijfde. Op de zesde plaats vonden we de AF Corse Ferrari van Ulysse De Pauw en zijn teamgenoten Diego Alessi en Simon Mann. Alessio Picariello, Claudio Schiavoni en Matteo Cressoni finishten met de Iron Lynx Porsche elfde.

Feest voor de autosport

In Spa-Francorchamps kwamen 72.244 toeschouwers opdagen, meteen een zoveelste bewijs dat de autosport in de lift zit. Dit laat het beste verhopen voor de komende 24 Uur van Spa en de Belgische Grand Prix F1. De volgende race van het FIA WEC is uiteraard het eeuwfeest van de 24 Uur van Le Mans op 10 en 11 juni en die race is ondertussen al uitverkocht.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.