FIA WEC Spa: twintig jaar geleden startte het opnieuw en dat met een Audi met een Belgisch tintje

Naast de 50 jaar sinds Ferrari nog voor de algemene zege tijdens de Belgische manche van het WK Uithouding vocht, is het ook twintig jaar geleden dat de 1000 Kilometer van Spa of vandaag de 6 Hours of Spa, weer tot leven kwam. In 2003 herleefde de mythische race die vandaag en voor vele jaren nog, deel van het WK Uithouding uitmaakt.

Foto’s: Audi en Toyota

In 1990 ging de zege in de Belgische manche van het World Sportscar Championship naar de Mercedes-Benz van Karl Wendlinger en Jochen Mass. De wedstrijd in de Ardennen was ondertussen al twee jaar ingekort tot een ‘sprintje’ van 480 kilometer en van de echte uithoudingsfilosofie was eigenlijk al even geen sprake meer. Na 1990 ging het licht definitief uit en tot en met 1998 bleven de fans in ons land verstoken van wedstrijden voor sportprototypes. In de VS bleef de IMSA langere wedstrijden organiseren, maar in Europa bestond er voor de echte sportprotypes enige tijd geen competitie meer. In 1997 kwam de Britse Griek John Mangoletsi met een nieuwe competitie op de proppen, de International Sports Racing Series, een kampioenschap dat enkele jaren later zou evolueren tot het FIA Sportscar Championship. Vanaf 1999 was het kampioenschap ook in Spa te gast, maar nog steeds met wedstrijden die niet langer dan 450 kilometer waren. Tweemaal Ferrari, Lucchini en Courage deelden in de winst.  

2003 en een ‘Belgische’ Audi

In 2003 veranderde het gegeven echter, met een laatste seizoen van het FIA Sportscar Championship, waarbij de race in Spa geen 500 kilometer maar weer 1000 kilometer lang werd, een wedstrijd die overigens opvallend genoeg niet alleen voor het FIA Sportscar Championship open stond, maar ook voor het Britse GT kampioenschap. Aan de start verschenen niet enkel Pescarolo, Dome, Lola en andere DBA Zytek, maar ook de Audi R8 van Team Goh in de kleuren van de Belgian Audi Club. Aan het stuur zaten niemand minder dan negenvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen en Seiji Ara, de tweede Japanner die ooit Le Mans zou winnen. Opvallend, de beste Belgen waren Renaud Kuppens en Sébastien Ugeux in de Gillet Vertigo, tiende algemeen. Leuke kanttekening, er ging ook een… VW Golf Gti van start.

Audi en Toyota

In 2004 was er echter geen sprake meer van het FIA Sportscar Championship, maar wel van een naam die meer dan een belletje doet rinkelen: de Le Mans Endurance Series, de voorloper van wat vandaag de European Le Mans Series is en eigenlijk ook de geestelijke voorvader van het FIA World Endurance Championship. Zeven seizoenen lang was de Le Mans (Endurance) Series te gast in de Ardennen, met zeges voor Audi, Zytek, Pescarolo en viermaal Peugeot. In 2011 volgt dan een overgangsjaar met de Le Mans Series en de Intercontinental Le Mans Cup en weer een zege voor Peugeot, terwijl in 2012 het WK Uithouding defintief op gang werd geschoten. Voor de statistieken: Audi won sindsdien viermaal en Toyota nam maar liefst zeven zeges voor zijn rekening.

De afgelopen twintig jaar zagen we overigens nooit een Belg zegevieren, wat maakt dat Thierry Boutsen nog steeds de laatste Belg is die de race in Spa zegevierend afsloot. In 1986 won de Brusselaar met Porsche in de hoogdagen van de Groep C.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.