FIA WEC Spa: treedt Laurens Vanthoor in de voetsporen van Ickx en Boutsen?

De Belgen zijn in Spa-Francorchamps met vier, waarvan drie rijders die de komende dagen aan het stuur van een Porsche zullen zitten. Uiteraard is er Laurens Vanthoor in het officiële team van Porsche, met de #6 Hypercar Porsche 963, naast Sarah Bovy en Alessio Picariello, respectievelijk in een Porsche 911 RSR van Iron Dames en Iron Lynx. Zij doen het in LM GTE Uiteraard kijken de Belgen uit naar hun thuisrace.

Foto’s: © Porsche en Jurgen Tap

Vreemd genoeg is het voor Porsche lang geleden dat het merk nog kon winnen in de wat de Belgische WK-manche is, voorheen de 1000 Km van Spa, vandaag de 6 Hours of Spa. De laatste zege van een bolide uit Stuttgart dateert van 1986, met Thierry Boutsen en Frank Jelinski aan het stuur van een Porsche 962 in de kleuren van het Zwitserse Brun Motorsport. Voorheen won Porsche zesmaal, met onder meer tweemaal Jacky Ickx (1982 en 1983). In de periode van de Groep C was het vervolgens aan Jaguar en Sauber en later in het LMP1-tijdperk raakte Porsche in de Ardennen nooit voorbij Audi en Toyota.

Laurens Vanthoor kan daar nu dus een einde aan maken: “Ik kijk uit naar mijn thuisrace in het FIA WEC. Ik woon op ongeveer een uur rijden van het circuit – en misschien kan ik nog een nachtje thuis slapen. Het is lang geleden dat een Belg de topklasse in de endurance-topklasse betwistte. Jacky Ickx was de laatste succesvolle rijder – samen met Thierry Boutsen – . Het is een eer voor mij om in zulke beroemde voetsporen te treden. Ik hou van het circuit van Spa. Het heeft een aantal interessante facetten, waardoor het populair is bij veel van mijn collega’s. Alle 963-rijders in ons team kennen het circuit goed en sommigen hebben er ervaring opgedaan en successen geboekt in de GT-racerij. Ik denk dat we een uitstekende positie hebben.”

Ook in LM GTE

Uiteraard is er Sarah Bovy (Porsche 911 RSR #85), die al vaker succesvol was in Spa, denk maar aan haar zege in de Gold-klasse vorig seizoen tijdens de 24 Hours of Spa: “Dit is mijn eerste deelname aan de ‘6 uur van Spa’ in het WEC. Ik heb deze race vaak als toeschouwer bekeken. Ik ging er als fan heen, bekeek alle auto’s op de grid en was getuige van wat er op dit circuit in is soms zeer slecht weer gebeurde. Toen al wist ik dat zelf aan deze race wilde deelnemen. Nu kan ik nauwelijks wachten om er met de Porsche 911 RSR te rijden. We willen de vele mensen die ons steunen en aanmoedigen echt niet ontgoochelen. Het duurt maar 30 minuten om van mijn ouderlijk huis naar het circuit te rijden. Ik voel me thuis in Spa, het is als mijn achtertuin. Het is makkelijk om te verdwalen in de paddock, maar ik ken alle binnenwegen…

Last but not least is er Alessio Picariello, die het in de Porsche 911 RSR met startnummer #60 doet en hij kijkt ook naar de race vooruit: “Ik verwacht dat er deze keer veel bezoekers naar België zullen komen vanwege de Hypercar-hype. Ik vind het altijd leuk om in mijn thuisland te racen – vooral in een wereldkampioenschap als het WEC. Het is erg leuk om met de 911 RSR op dit circuit te rijden.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.