FIA WEC Spa Interview Stoffel Vandoorne: “Ik wil racen in Le Mans”

Ook Stoffel Vandoorne is in de paddock van Spa-Francorchamps en Autosportwereld.com kon met de West-Vlaamse wereldkampioen Formula E samenzitten. Vandoorne is in de Ardennen in de hoedanigheid van reserverijder van Peugeot Totalenergies.

Foto’s: Florent Gooden / DPPI

Dit kampioenschap groeit enorm en ik denk dat de komende jaren in het FIA WEC schitterend zullen zijn. Er komen nog constructeurs bij en de aandacht voor het WK Uithouding zal alleen nog maar groeien”, aldus Vandoorne. “Er is nu echt strijd voor de zege en de ereplaatsen, heel anders dan wat we de laatste jaren hebben gezien. Uiteraard heeft Toyota nog een bonus, maar de concurrentie wordt sterker en sterker en de competitie zal alleen nog maar aan intensiteit winnen.”

Vandoorne heeft al met de Peugeot 9X8 gereden, tijdens een uitgebreide test in Aragon en kent de Franse prototype dus, maar starten in Spa of Le Mans zit er vooralsnog niet in. “Dat is uiteraard een beetje frustrerend, want ik wil racen in Le Mans en geen reserverijder zijn. Anderzijds maak ik volledig deel van de Stellantis Motorsport-groep uit en met het oog op de toekomst is dat goed. Ik wil zo snel mogelijk het dubbelprogramma Formula E met DS en FIA WEC met Peugeot afwerken, als het kan al in 2024. Het is nog niet concreet, maar hoe sneller het kan, hoe beter.”    

Hoe kijkt Vandoorne ondertussen naar Le Mans en het FIA WEC?

“Als je F1 rijdt, schat je de waarde van andere kampioenschappen en met name Le Mans misschien niet altijd correct in, maar na mijn eerste deelname, in 2019, met SMP, is mijn blik op Le Mans en de uithouding veranderd. Le Mans kan je pas vol naar waarde schatten als je er gereden hebt. Je ziet nu ook dat eenzitterrijders volop interesse voor het kampioenschap krijgen, want met de komst van de constructeurs neemt het belang van de rijder an sich ook toe. Iedereen wil toprijders in de wagens. Ik wil daar deel van uitmaken en 41 jaar na Jacky Ickx voor een Belgische titel in de uithouding strijden.”

Welke rol heeft Vandoorne dit weekend verder?

“Ik woon de vergaderingen van het team bij, om zoveel mogelijk de processen en procedures al te kennen. Ik observeer ook heel veel en tracht zoveel mogelijk te leren. Daarnaast zijn er ook best wel wat PR-opdrachten voor Peugeot.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.