FIA WEC Spa: exact 50 jaar geleden kwam Ferrari voor het laatst met een prototype naar Spa

50 jaar is het geleden dat Ferrari nog in de prototypeklasse van het WK Uithouding naar Spa is gekomen. Op 6 mei 1973 zette de Scuderia Ferrari twee Ferrari 312 PB in, één voor Carlos Pace en Arturo Merzario en een voor Brian Redman en onze landgenoot Jacky Ickx. Vandaag is het team uit Maranello terug en dat met twee Ferrari 499P.

Foto’s: © Ferrari

De wereld was in 1973 aan het veranderen, niet alleen vanwege de geboorte van ondergetekende, maar vooral omwille van de eerste energiecrisis. Ferrari werkte ook zijn laatste seizoen in het WK Uithouding of World Sportscar Championship af, na een jarenlange strijd met onder meer Ford, Porsche en Matra. Nadien legde het merk met het steigerende paard zich toe op de F1 en na verloop van tijd ook weer op de GT-racerij, echter altijd samen met privéteams waaronder Prodrive en AF Corse.

Ronderecord en opgave

In Spa begon Ferrari sterk aan dat laatste Belgische weekend in een halve eeuw, met een polepositie van Ickx in 3.12.700, toen nog op het razendsnelle 14-kilometer lange circuit. Dat onze landgenoot zich thuis voelde op het circuit in de Ardennen, was al duidelijk geworden in 1967 en 1968, toen de Brusselaar met respectievelijk Mirage en Ford naar de zege reed. Met zijn polepositie in 1973 verbeterde Ickx overigens het ronderecord van Jo Siffert uit 1971 in Spa, neergezet met een F1. Hoewel de officiële recordboeken alleen rondetijden tijdens races registreren, zou deze polepositie voor altijd blijven staan als de snelste ooit op het volledige openbare wegcircuit.

Tijdens de race verliep het echter minder voorspoedig voor Ferrari. De wagen van Redman-Ickx verdween met versnellingsbakproblemen uit de race en de andere rode bolide moest de wet ondergaan van Mirage, dat de dubbel behaalde en ook Matra bleek te sterk. De zege in de editie 1973 van de 1000 Km van Spa was voor het duo Bell-Hailwood aan het stuur van een Mirage M6 Ford.

Nog eenmaal

Enkele weken later bezorgden Ickx en Redman Ferrari een allerlaatste zege in het WK Uithouding tot op de dag vandaag en dat met winst in de 1000 Kilometer van de Nürburgring. Ickx zelf zou in Spa nog driemaal winnen, in 1974 met Matra en in 1982 en 1983 met Porsche.

Dit weekend is Ferrari echter terug, met twee Ferrari 499P voor Fuoco-Molina en Pier Guidi-Calado. Het team verraste in Sebring al met de polepositie voor Antonio Fuoco en ondertussen staat Ferrari ook tweede in het WK achter Toyota. Een nieuw tijdperk is begonnen.   

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.