MotoGP: Rins haalt Honda uit het moeras

In een Grand Prix weekend dat gekenmerkt werd door heel wat valpartijen, was het uiteindelijk de Spanjaard Alex Rins die Honda zijn eerste zege bezorgde sinds 2021. In Moto2 liet onze landgenoot Barry Baltus zich opvallen, maar hij crashte alsnog uit de wedstrijd.

Foto: © motogp.com

Alex Rins had met de privé LCR Honda wel een beetje hulp nodig van de sterke man iin het MotoGP veld van vandaag: Francesco Bagnaia. “Pecco” Bagnaia ging er bij het vallen van het groen meteen vandoor, met Rins op zijn hielen. Maar de wedstrijd leek een herhaling te gaan worden van de sprintrace, waarbij Bagnaia de achtervolgers net buiten bereik kon houden. Maar dan… dan was er de valpartij. Bagnaia stuurde in en schoof onderuit. Vol ongeloof stond de Italiaan aan de kant. Hoe en waarom het mis ging zou Rins worst wezen. De Spanjaard erfde de leiding en kon die met succes verdedigen tegen een naderende Luca Marini (Mooney VR46). De halfbroer van Valentino Rossi kon wel dichterbij komen, maar een definitieve aanval kwam er niet.

Alex Rins streek dus de zege op en schonk Honda een eerste zege sinds 2021. Voor privéteam LCR was het zelfs al geleden van 2018 dat zij nog eens van de zege konden proeven. Luca Marini en Fabio Quartararo (Monster Yamaha) vervolledigden het podium. Marco Bezzecchi (Mooney VR46) blijft voorlopig leider in de WK-stand.

Baltus indrukwekkend, dan crash

Negen ronden lang liet onze landgenoot Barry Baltus (Fietenolie Racing GP) zich opvallen in de Moto2 race. Hij stormde doorheen het peloton, zette snelste ronde na snelste ronde, nestelde zich op een vijfde plaats en leek op weg om zich te gaan mengen in de strijd om het podium. Maar ook Baltus ontkwam niet aan “de valpartij”. De motorfiets schoof in de barrière, race over. Het dient gezegd te worden dat er dit weekend veel valpartijen zonder schijnbare oorzaak te bespeuren vielen. Vooraan leek Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team) lang op weg naar de zege, maar de Italiaan maakte in de voorlaatste ronde een zeldzaam foutje en dat geschenk liet Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) uiteraard niet liggen. De talentvolle Spanjaard reed naar zijn tweede zege van het seizoen. Nederlander Bo Bendsneyder (Pertamina Mandalika SAG Team) scoorde zijn eerste Moto2 podium. Arbolino blijft aan de leiding in de tussenstand.

In Moto3 scheurde een kopgroep van zes rijders zich los van het pak. Het was Ivan Ortola (Angeluss MTA Team) die zijn allereerste zege pakte, voor Jaume Masia (Leopard Racing) en Xavier Artigas (CFMoto Racing Pruestel GP).

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.