GT World Europe: nieuwe klassen voor seizoen 2023

De openingsmanche van het Fanatec GT World Europe-seizoen is nog maar een goede week van ons verwijderd, met Monza als gastheer voor een drie uur durende wedstrijd in het kader van de Endurance Cup race en dat 23 april. 

Zoals altijd zijn er voor de nieuwe campagne verschillende wijzigingen in het sportieve reglement, waarvan de belangrijkste een nieuwe klassenstructuur is. Nu alle wagens voldoen aan het GT3-reglement, zijn de klassen van Fanatec GT Europe gebaseerd op de rijderscategorieën, en de wijzigingen voor 2023 zullen ervoor zorgen dat de namen van de klassen beter overeenkomen met de rijdersbezetting.

Er zullen vijf categorieën zijn tijdens de Fanatec GT Endurance Cup-evenementen: Pro, Gold Cup, Silver Cup, Bronze Cup en Pro-Am. In de Fanatec GT Sprint Cup rijden de Pro, Gold Cup en Silver Cup-klassen in alle vijf wedstrijden, terwijl de Bronze Cup-deelnemers aanwezig zijn in Misano, Hockenheim en Valencia.  

  • De Pro-categorie blijft ongewijzigd ten opzichte van voorgaande seizoenen, met geen beperkingen voor de rijdersbezetting. In tegenstelling tot de andere klassen is dit geen Cup: de Pro-teams strijden dus alleen voor het algemene resultaat. 
  • Vervolgens de Gold Cup. Hoewel de naam vorig jaar al werd gebruikt, is dit in feite een nieuwe categorie. De maximale bezetting in Endurance is Goud-Goud-Zilver en Goud-Goud-Goud-Zilver voor de CrowdStrike 24 Hours of Spa. In de Sprint-wedstrijden moeten de bemanningen bestaan uit één Gold en één Silver. 
  • De Silver Cup is ongewijzigd voor 2023. Of het nu gaat om Sprint of Endurance, de rijders behoren allemaal tot de Silver-categorie.
  • De Bronze Cup wordt dit seizoen de grootste klasse in de Fanatec GT Endurance Cup en tijdens de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Hoewel de naam al eerder werd gebruikt voor volledig bronzen teams, is dit in feite de Gold Cup-categorie van vorig jaar. Een maximale bezetting van Platina-Zilver-Brons wordt aanvaard in Endurance, terwijl een extra Zilver kan worden toegevoegd in Spa. In de Sprint is de maximale bezetting Platina-Brons. 
  • Pro-Am blijft ook ongewijzigd ten opzichte van 2022, hoewel de klasse alleen tijdens Endurance-evenementen zal rijden. Net als vorig jaar is er een maximale bezetting van Platinum-Bronze-Bronze, terwijl een extra Platinum kan worden toegevoegd tijdens de CrowdStrike 24 uur van Spa.  

Verdere wijzigingen voor 2023

  • Een nieuwe Safety Car-procedure voor de Fanatec GT Endurance Cup zal dit seizoen waarschijnlijk ook een belangrijke rol spelen. Tijdens een interventie van de safety car mogen de auto’s de leider inhalen (ook in de klasse) en achteraan het veld weer aansluiten, waardoor ze een ronde terugpakken. De regel wordt alleen toegepast in Endurance en treedt in werking nadat de Full-Course Yellow periode is afgelopen. Dit kan vooral belangrijk zijn tijdens de CrowdStrike 24 Hours of Spa, waar het verlies van een ronde uiteraard belangrijk is. 
  • Er is ook een wijziging in de maximale rijtijd tijdens de race in Spa. De bovengrens is verlaagd van 14 naar 11 uur.
  • De rode vlag-procedures worden geharmoniseerd voor alle Fanatec GT World-evenementen. Dat betekent dat tijdens de CrowdStrike 24 uur van Spa de wagens niet meer naar de pits zullen terugkeren in geval van een rode vlag.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.