F1 Australië: chaos en fans op het circuit, de Grote Prijs in Melbourne kende een bewogen einde

Max Verstappen (Red Bull) won gisteren zijn eerste Grote Prijs van Australië. Het grootste gespreksonderwerp na de race is echter de chaos die ontstond na de tweede herstart. Het eerste bochtencomplex veranderde in een slagveld met verschillende gestrande wagens. Daar bovenop bevonden enkele fans zich op het circuit vlak na afvlaggen, nog voor alle wagens gepasseerd waren.

(Foto’s: © Alpine & Haas)

De Grote Prijs van Australië kende een chaotisch einde. Bij de tweede herstart lagen er na amper drie bochten vier wagens uit de race. Logan Sargeant (Williams) ging met Nyck de Vries (AlphaTauri) de zandbak in en enkele luttele seconden later knalden de beide Alpine-wagens tegen elkaar en eindigden ze in de muur. Fernando Alonso (Aston Martin) draaide één keer rond zijn as, zijn ploegmaat Lance Stroll maakte een tripje door het grind.

Alpine wordt ‘Alpineut’

Alpine was de grootste verliezer bij de herstart. Beide rijders stonden op de startgrid in de top tien, maar klommen enkele bochten later met lege handen uit hun wagen. De relatie tussen Ocon en Gasly was al tijdens hun jeugd niet al te best, dus werd er direct gespeculeerd of de band tussen de twee niet verder zou verzuren door de botsing. Achteraf vertelde Esteban Ocon echter dat hij Pierre Gasly niks kwalijks nam. Ook op de sociale media van Alpine verscheen een filmpje waarin beide coureurs hun zegje deden. Het zal echter nog moeten blijken of de twee elkaar daadwerkelijk niet met de vinger wijzen.

Crash Magnussen

Kevin Magnussen (Haas) was eigenlijk de dominosteen die de reeks aan incidenten op gang bracht, door zijn crash moest er een herstart komen. De Deen schampte de muur waarbij zijn band loskwam en er verschillende brokstukken van zijn wagen spatte. Voor Magnussen betekende dat einde race, maar ook voor een fan waren er gevolgen door door de crash. Volgens getuigen vloog een stuk carbon twintig meter omhoog, ging het over het hekwerk en sneed het in de arm van de toeschouwer. Verder liep de fan geen ernstige verwondingen op. “Dit was een gekke, eenmalige gebeurtenis”, vertelde CEO van de Grote Prijs van Australië Andrew Westacott. “Onze hekken voldoen aan de FIA-voorschriften, een twintig meter hoge afsluiting is ondenkbaar.”

Westacott legde ook uit waarom de organisatie van de Grote Prijs na de race bij de stewards werd geroepen. “Vlak na het einde van de race waren er enkele personen die op het gras aan de binnenkant van de eerste bocht stonden, terwijl de afgevlagde wagens nog passeerden. We hebben er geen probleem mee dat de fans na de finish op het circuit lopen als alle wagens in de pitstraat staan, maar dit was duidelijk een inbreuk tegen de regels. Hopelijk wordt het niet verboden voor de fans om na de race het circuit op te gaan”, besloot Westacott. De toeschouwers konden ook tot bij de stilgevallen Haas van Nico Hülkenberg komen, waarbij het rode lampje bovenop de wagen nog brandde. Dat duidde aan dat de wagen nog onder elektrische spanning stond.

De Grote Prijs van Australië bracht een einde aan het openingsluik van het nieuwe F1-seizoen. Het is nog vier weken wachten op de volgende afspraak, de Grote Prijs van Azerbeidzjan in de straten van Bakoe. De race in Melbourne gaf menig F1-fan alleszins genoeg gespreksstof om de F1-loze maand te overbruggen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.