F1 Australië: Verstappen wint chaotische race in Melbourne

Max Verstappen (Red Bull) heeft na een chaotische race de Grote Prijs van Australië gewonnen. De regerende wereldkampioen wint zo voor het eerst ‘down under’. Lewis Hamilton (Mercedes) werd tweede, Fernando Alonso (Aston Martin) derde. Ferrari blijft in het sukkelstraatje zitten, Charles Leclerc gaf op, Carlos Sainz viel uit de punten.

(Foto: © Red Bull)

Drie rode vlaggen onderbroken de race. De eerste kwam er nadat Alexander Albon (Williams) was gecrasht, op dat moment lag Charles Leclerc (Ferrari) ook al uit de race. Kort na de herstart vatte George Russell zijn Mercedes vuur, ook zijn race zat erop. Met nog drie ronden te gaan werd de race een tweede keer stilgelegd. Kevin Magnussen (Haas) had namelijk de muur geraakt, een band verloren en heel wat brokstukken achtergelaten op het circuit.

Chaos troef bij tweede herstart

Twee ronden zouden dus beslissen wie de GP van Australië zou winnen, maar het was vooral achter de leiders dat er complete chaos was. Fernando Alonso (Aston Martin) spinde na een tik van Carlos Sainz (Ferrari). De beide Alpine-rijders maakten contact met veel schade tot gevolg, hun race zat erop. Ook Logan Sargeant (Williams) en Nyck de Vries (AlphaTauri) belandden in de grindbak en moesten opgeven. De race werd voor een derde keer stilgeleg om de gestrande wagens te ruimen.

Door de korte herstart na de tweede rode vlag besliste de wedstrijdleiding om de startvolgorde van die herstart opnieuw te gebruiken voor de laatste herneming. Alle rondes waren afgewerkt toen de race opnieuw op gang kwam en Max Verstappen (Red Bull) pakte zo de overwinning. Lewis Hamilton (Mercedes) werd tweede, een hele opsteker voor Mercedes. Door de beslissing van de wedstrijdleiding behield Alonso zijn derde plek. Sainz kreeg voor zijn contact met zijn landgenoot een tijdstraf van vijf seconden en zakte volledig weg in de uitslag. Lance Stroll (Aston Martin) pakte zijn plek over. Sergio Pérez eindigde als vijfde, hij startte de race vanuit de pitstraat. McLaren en AlphaTauri pakten hun eerste punten dit seizoen. Lando Norris en thuisrijder Oscar Piastri (beide McLaren) finishten respectievelijk als zesde en achtste, Yuki Tsunoda (AlphaTauri) pakte met een tiende plek het laatste punt.

Verstappen behoudt zijn leidersplaats in het wereldkampioenschap. De Nederlander heeft 69 punten achter zijn naam staan. Pérez en Alonso tellen respectievelijk 54 en 45 punten en behouden hun plek in het klassement. Hamilton schuift op naar de vierde plek en heeft 38 punten. Ook Stroll maakt plekken goed, de Canadees komt op twintig punten te staan, op gelijk hoogte met Sainz.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.