F1 Australië: stratencircuit met vier DRS-zones en mogelijks regen

De F1 gaat zijn derde Grote Prijs tegemoet, de Grote Prijs van Australië. In Melbourne krijgen de rijders voor de tweede keer dit seizoen een stratencircuit voorgeschoteld. Red Bull is opnieuw favoriet om met de zege aan de haal te gaan, zeker Max Verstappen zal na Djedda azen op de overwinning. De F2 en F3 zullen voor het eerst in actie komen ‘down under’.

(Foto: © F1)

De GP van Australië staat al sinds 1985 op de F1-kalender, enkel in 2020 en 2021 werd er door het coronavirus niet geracet. De race in Melbourne was al vaak de seizoenopener, maar die rol is het circuit al even kwijt. Michael Schumacher is recordwinnaar, in zijn gloriejaren bij Ferrari won de Duitser viermaal. Ferrari pakte als constructeur dertien keer de zege. Red Bull kon nog maar één keer winnen ‘down under’, in 2011 zegevierde Sebastian Vettel op weg naar zijn tweede wereldtitel.

Vorig seizoen trok Charles Leclerc (Ferrari) aan het kortste eind en pakte hij zelfs zijn eerste ‘grand slam’ in de F1. Hij vertrok vanop de polepositie, reed elke ronde aan de leiding, zette de snelste rondetijd neer en won de race. Als Ferrari dat wil overdoen, zal het toch uit een ander vaatje mogen tappen na twee teleurstellende races in Bahrein en Saoedi-Arabië. Red Bull daarentegen zal hopen op een probleemloze race, vorig jaar moest Max Verstappen (Red Bull) opgeven na een brandstoflek.

Vier DRS-zones en kans op regen

Het Albert Park Circuit onderging vorig jaar enkele wijzigingen. Zo gingen twee bochten voor de bijl en werd het circuit een pak sneller. Het kon vorig jaar nog rapper geweest zijn. Er werden vier (!) DRS-zones geplaatst, maar na de oefensessies op vrijdag besloot de FIA om uit veiligheid één DRS-zone te schrappen. Dit jaar wil de internationale autosportbond het idee een nieuwe kans geven en zo kan de GP van Australië de eerste F1-race zijn met vier DRS-zones.

Ook de startvakken zijn aangepast. Na de controverse rond de startposities van Esteban Ocon (in Bahrein) en Fernando Alonso (in Saoedi-Arabië) heeft de FIA besloten om de startvakken te verbreden. Ook zal er op vrijdag getest worden met een soort van hulplijn in het midden van de gridbox. Zo kunnen de rijders de neus van hun wagen perfect in het midden positioneren en zijn ze zeker dat ze correct in hun startvak staan.

Nu het F1-circus niet meer in het droge Midden-Oosten vertoeft, wordt er opnieuw aandachtig naar de weersvoorspellingen gekeken. Dat loont , want op vrijdag is er al kans op regen. Vooral tijdens de tweede F1-oefensessie en de kwalificatie in de F2 – met onder andere Amaury Cordeel – is de kans op een nat wegdek groot. Op zaterdag vermindert de kans op buien, de race op zondag zal op een droge baan verreden worden.

Timing (Belgische tijd)

Vrijdag:

F3 VT: 23u50 – 0u35 (nacht van donderdag op vrijdag)
F2 VT: 1u00 – 1u45
F1 VT1: 3u30 – 4u30
F3 kwalificatie: 5u00 – 5u30
F1 VT2: 7u00 – 8u00
F2 kwalificatie: 8u30 – 9u00

Zaterdag:

F3 sprintrace: 1u45 – 2u30
F1 VT3: 3u30 – 4u30
F2 sprintrace: 5u20 – 6u10
F1 kwalificatie: 7u00 – 8u00

Zondag:

F3 hoofdrace: 1u05 – 1u55
F2 hoofdrace: 3u35 – 4u40
F1 race: 7u00 – 9u00

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.