F1 Saoedi-Arabië: een hypersnel en gevaarlijk stratencircuit

Dit weekend vindt de Grote Prijs F1 van Saoedi-Arabië plaats, de tweede race van het F1-seizoen. Vorig jaar schreef Max Verstappen (Red Bull) de GP op zijn naam, zondagavond weten we of hij die overwinning nog eens overdoet op het snelste stratencircuit ter wereld. Ook de F2 begint aan zijn tweede raceweekend.

(Foto: © F1)

Na de seizoenopener in Bahrein trekt het F1-circus naar Saoedi-Arabië. In Djedda wacht het Jeddah Corniche Circuit en zijn 27 bochten, het meest van alle circuits op de kalender dit seizoen. De Grote Prijs wordt verreden onder kunstlicht en behoort tot de zes nachtraces van dit F1-seizoen. Vorig jaar trok Max Verstappen (Red Bull) aan het langste eind na een hevige strijd met Charles Leclerc (Ferrari). Een herhaling van dat scenario lijkt onwaarschijnlijk, Leclerc moet door een gridstraf tien plekken achteruit en zal dus van ver moeten komen om de Nederlander te kunnen bedreigen.

Gevaarlijke reputatie

Het stratencircuit in Djedda heeft de reputatie van een gevaarlijk circuit te zijn. De rijders vliegen op bepaalde delen van het circuit met meer dan 280 kilometer per uur door bochten waar ze weinig tot geen zicht hebben op eventueel gevaarlijke situaties na de knik. Om de zichtlijnen van de rijders te verbeteren zijn de muren minstens vijf meter verplaatst.

Ook het laatste DRS-detectiepunt werd aangepast. Dat detectiepunt bepaalt wie er DRS mag gebruiken op het rechte stuk van de start/finish. De afgelopen twee jaar lag dat punt vóór de laatste bocht, dit seizoen ligt het erna. Zo wil de F1 zogenoemde ‘kat-en-muisspellen’ zoals in 2021 (Max Verstappen & Lewis Hamilton) en 2022 (Max Verstappen & Charles Leclerc) vermijden, daarbij probeerden de rijder achter hun tegenstander te blijven om zo DRS te kunnen gebruiken op het rechte stuk.

Wie doet Verstappen wat?

Verstappen reed met de vingers in de neus naar de overwinning in Bahrein en verwacht wordt dat de Nederlander ook in Saoedi-Arabië de zege zal pakken. De meeste dreiging zou wel eens van zijn ploegmaat Sergio Pérez kunnen komen. Hij won vorig jaar de twee meest prestigieuze straatraces in de F1: de GP van Monaco en de GP van Singapore. Bij Ferrari zal alleen Carlos Sainz kunnen meedingen voor de overwinning, ploegmaat Charles Leclerc start minstens vanop de elfde plek door de gridstraf. Aston Martin kan opnieuw een gevaarlijke klant zijn voor een podiumplek, Mercedes zal na de gemiste start in Bahrein revanche willen nemen.

Timing (Belgische tijd)

Vrijdag:

F2 VT: 11u55 – 12u40
F1 VT1: 14u30 – 15u30
F2 kwalificatie: 16u00 – 16u30
F1 VT2: 18u00 – 19u00

Zaterdag:

F1 VT3: 14u30 – 15u30
F2 sprintrace: 16u10 – 17u00
F1 kwalificatie: 18u00 – 19u00

Zondag:

F2 hoofdrace: 14u35 – 15u40
F1 race: 18u00 – 20u00

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.