Spa 24: met heel mooi nevenprogramma

Hoewel de CrowdStrike 24 Hours of Spa ontegensprekelijk de belangrijkste wedstrijd is die tussen 28 juni en 2 juli in de Ardennen wordt gehouden, zullen ook de vele races in het hoogstaande nevenprogramma op het zeven kilometer lange circuit de toeschouwers kunnen boeien.

Met alle oefensessies, kwalificaties en races valt de actie tussen donderdagochtend en de start van de hoofdrace op zaterdagnamiddag om 16u30 amper stil. Vier kampioenschappen zorgen voor acht races, en die worden ook nog eens aangevuld door rijsessies voor spectaculaire GT1-bolides en virtuele wedstrijden in de paddock.

Een overzicht van de competities die de fans dit jaar op de CrowdStrike 24 Hours of Spa mogen verwachten:

MCLAREN TROPHY EUROPE

De McLaren Trophy Europe is een nieuwkomer voor 2023. In deze monomerkencup kunnen de rijders aan de slag met ofwel de nieuwe Artura Trophy, of de 570S Trophy. Een mythisch merk als McLaren lanceert niet iedere dag een eigen kampioenschap, dus iedereen kijkt ontzettend uit naar deze Trophy. Het seizoen begint in het voorprogramma van de Circuit Paul Ricard 1000kms (2-4 juni), en een meeting bestaat uit twee races van 50 minuten, met een format waarin de Bronze rijder het verschil kan maken.

Er hoeft geen twijfel over te bestaan dat een vol startveld McLarens voor een indrukwekkend zicht op het circuit van Spa-Francorchamps zal zorgen, wat dit tot een niet te missen spektakel maakt. De eerste McLaren Trophy Europe race in Spa start op vrijdag om 13u30, terwijl de tweede de laatste race voor de start van de 24 uur vormt, op zaterdag om 11u55.

LAMBORGHINI SUPER TROFEO EUROPE

De Lamborghini Super Trofeo Europe is ondertussen al meer dan tien jaar een vaste waarde in het voorprogramma van de CrowdStrike 24 Hours of Spa, dankzij de langdurige samenwerking met de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS. In deze monomerkencup vallen grote startgrids vol identieke Huracán Super Trofeo Evo2 bolides te bewonderen, terwijl de combinatie van pro, semi-pro en amateur rijders er voor zorgt dat er altijd wel spektakel te beleven valt.

Zij die er in Francorchamps live bij zijn, mogen dit niet missen. Het geluid van de monsterlijke V10 blijft door de Ardense bossen galmen, terwijl de wagens er altijd schitterend uitzien, of ze nu zij-aan-zij richting de Raidillon stormen, dan wel aan de chicane om positie aan het vechten zijn. Spa vormt de derde manche van het seizoen 2023 en die bestaat uit twee races van 50 minuten. De eerste start op vrijdag om 15u55, de tweede op zaterdag om 10u35.

FORMULA REGIONAL EUROPEAN CHAMPIONSHIP BY ALPINE 

Het Formula Regional European Championship by Alpine is voor de tweede keer in het voorprogramma van de CrowdStrike 24 Hours of Spa aanwezig, en geldt als één van meest prestigieuze opstapklassen uit de autosportwereld. Het kampioenschap, georganiseerd door ACI Sport en Alpine, is gepositioneerd tussen de Formule 4 en de Formule 3, waardoor het een ideale stap is richting F1 en andere professionele kampioenschappen.

Het kampioenschap zorgt ook voor onderhoudende races, met getalenteerde jonge rijders die allemaal over dezelfde eenzitters met Alpine-krachtbron beschikken. Onder de aandachtige blikken van de autosportwereld werken ze twee races van 30 minuten + een ronde af, twee wedstrijden waarin ze zullen proberen om indruk te maken. De eerste start op vrijdag om 14u50, de tweede is de eerste race op zaterdagochtend, om 9u30. 

GT4 EUROPEAN SERIES & GT4 SCANDINAVIA

Indien u een fan bent van GT4 races, dan moet er bij de CrowdStrike 24 Hours of Spa zeker bij zijn. Voor het tweede opeenvolgende jaar slaan de GT4 European Series en de GT4 Scandinavia in de Ardennen de handen elkaar, wat resulteert in een fenomenale grid van meer dan 60 bolides, wat uiteraard voor heel wat actie zorgt.

Ga gerust even langs het circuit kijken, en u zal onmiddellijk snappen waarom het GT4 concept wereldwijd zoveel bijval krijgt. De wagens zien er schitterend uit, het racen is opmerkelijk close en er staan heel wat verschillende bolides aan de start. De GT4 European Series en GT4 Scandinavia werken in Spa twee wedstrijden van 60 minuten af: de eerste om 18 uur op vrijdagavond, de tweede om 13u15 op zaterdagochtend.