BRC Junior: forfait van Jonas De Wilde. Wie scoort er zaterdag?

Op zaterdag 18 maart wordt de tweede manche van het  Kroon-Oil Belgian Rally Championship verreden. De South Belgian Rally is de eerste wedstrijd met het Cup-label. Toch staan er maar liefst tien Juniors in Vresse-sur-Semois aan de start.

Foto: © BRC

Even ter herinnering: in het Junior BRC, voorbehouden aan rijders die op 1 januari 2023 jonger dan 27 jaar waren, tellen de zes beste resultaten, behaald in zeven genomineerde wedstrijden. Elke wedstrijd is genomineerd, tenzij de deelnemer voor de start meldt de wedstrijd niet te laten meetellen. In het eindresultaat mogen zes resultaten meetellen, waarvan er minstens vier behaald in een Championship-wedstrijd moeten zijn. Twee resultaten mogen dus in een Cup-event behaald zijn, zoals in deze South Belgian Rally. 

Het belangrijkste nieuws voor de start is dat Jonas Dewilde, de leider in het kampioenschap met zijn Renault Clio Rally4, forfait geeft. Hij zal terug van de partij zijn in Tielt. Het gooit de strijd helemaal open voor de andere jongeren aan de start. 

In Rally4 worden de kleuren van Renault verdedigd door Benoit Verlinde, de kampioen van de Clio Trophy. Hij krijgt weerwerk van de snelle Rally4 van de Stellantis Rally Cup. Maxim Decock heeft het meeste ervaring met zijn Opel Corsa Rally4, maar het is vooral uitkijken naar de tijden van Tom Heindrichs in een gelijkaardige Corsa Rally4. De halfbroer van Thierry Neuville maakte vorig jaar in de Spa Rally indruk met een zege in de Clio Trophy bij zijn debuut. Ook in het BK Cross Car heeft Heindrichs zijn talent al getoond. Benjamin Bosseloir en Corentin Fiasse kiezen elk voor een Peugeot 208 Rally4. 

Het tweede groepje jongeren kiest voor een Renault Clio Rally5. Hoewel de Clio Trophy pas van start gaat in de Rallye des Ardennes begin april, toch staan er al vijf jongeren aan de start van de South Belgian Rally. Pierre Manuel Brasseur wil zijn overwinning van de Condroz Rally bevestigen, terwijl Lander Depotter vorig seizoen de revelatie van het seizoenseinde was. Stevige concurrentie voor Lander Dhaene en Nikolai Bruyneel, die met Frank Werner gekozen heeft voor een ervaren navigator. Ook Aaron Duville, vorig seizoen nog actief in de 2WD Trophy, kiest deze keer voor een Clio Rally5. 

Van de drie jongeren die in Haspengouw aan de start kwamen, zien we niemand terug in de South Belgian Rally. De vraag is dan ook wie de gelijkmaker scoort en op gelijke hoogte komt van Jonas Dewilde.