FIA Karting: Thibaut Ramaekers wint in Valencia en is klaar voor het Europese kampioenschap CIK-FIA

Afgelopen weekend klonk in Valencia na afloop van de eerste wedstrijd van de Champions of the Future Euro Series de Brabançonne door de Spaanse lucht. Het slotakkoord van een quasi perfect weekend voor Thibaut Ramaekers! Vooraleer hij over een tiental dagen aan het Europese kampioenschap OK-Junior van de CIK-FIA begint had het nieuwste lid van het RACB National Team zijn voorbereiding op het seizoen 2023 niet op een betere manier kunnen afronden.

(Persbericht & foto: © RACB)

Er zijn in het internationale kartingwereldje nogal wat kampioenschappen. Dat laat de jonge rijders toe om snel veel ervaring op te doen, maar ook om de grote internationale confrontaties terdege voor te bereiden. Voor de categorie OK-Junior (12-14 jaar) zijn dat het Europese kampioenschap van de CIK-FIA (over vier meetings) en het wereldkampioenschap van de CIK-FIA, dat in één weekend wordt afgewerkt.

De amper 13-jarige Thibaut Ramaekers heeft van die twee kampioenschappen zijn hoofddoel voor het op stapel staande seizoen gemaakt. De jongeman uit Chimay wordt goed omringd door het Belgische team van VDK Racing (meervoudig wereldkampioen) en bevestigde tijdens zijn voorbereiding van afgelopen winter dat hij tot de favorieten voor de Europese titelstrijd mag worden gerekend, een EK dat van 23 tot 26 maart in het Spaanse Valencia begint. Op diezelfde omloop domineerde Ramaekers afgelopen weekend de openingsmanche van de Champions of the Future Euro Series, zowat de generale repetitie voor het Europese kampioenschap. Met een pole positie (vier tienden van een seconde sneller dan zijn naaste achtervolger!), zeges in zes van de zeven kwalificatiemanches én een klinkende overwinning in de finale overvleugelde Thibaut de debatten. Op dit niveau is zo een overwicht in het karten ontzettend zeldzaam.

“Thibaut weet zich al sinds zijn debuut in de kijker te rijden”, stelt Geoffroy Theunis, manager van het RACB National Team. “Eerst veroverde hij de Mini-titel in de IAME Series Benelux, waarna hij tijdens de volgende twee seizoenen – en hoewel hij veel jonger was dan zijn rechtstreekse tegenstanders – eerst derde en dan tweede werd in het X30 Junior-kampioenschap. Tegelijk wist hij ook tijdens internationale wedstrijden te schitteren, waardoor hij onder andere door Dino Chiesa, de baas van Kart Republic, werd opgemerkt. Deze grote naam uit de kartwereld, die bekend staat voor zijn goede neus om jonge talenten op te sporen, speelde in het verleden al een belangrijke rol in de carrières van onder andere Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Nyck De Vries of Lance Stroll.”

Bij het RACB National Team bleek de beslissing om ‘Tbo’ (zoals zijn koosnaampje luidt) dan ook de logica zelve. “Eind oktober verdedigde Thibaut al de Belgische kleuren tijdens de FIA Motorsport Games in Marseille”, vervolgt Theunis. “Hij verbaasde iedereen van het RNT, niet alleen door zijn talent, maar ook zijn aanpak en zijn werklust. Het lijkt een timide jongen, maar eens hij de helm opzet, wordt het een ongelooflijke winner! Binnen het RACB National Team hadden we al eerder de idee geopperd om een heel jonge rijder te helpen om, indien mogelijk, de top van de autosportladder te bereiken. Het was dan ook evident dat we Thibaut inlijfden.”

In de kleuren van RACB National Team is Ramaekers vast van plan om zijn zwart-geel-rode Bell-helm dikwijls voorin het peloton te laten zien, net zoals hij tijdens zijn winterse voorbereiding al deed. “Ik ben er uiteraard heel trots op dat ik de kleuren van mijn land mag dragen”, lacht de uitstekende leerling aan het college van Chimay. “Met de steun van het RACB National Team, mijn VDK Racing team en alle andere partners beschik ik over de ideale entourage. Tijdens mijn vier voorbereidingswedstrijden wist ik telkens in de top 10 te finishen, en ook twee keer te winnen: de IAME Winter Cup en deze eerste manche van de Champions of the Future Euro Series. Ja, ik voel me uitstekend, wijd me helemaal aan mijn taak, zonder mezelf te veel druk op te leggen en de resultaten volgen. Ik hoop dat ik die lijn tijdens het Europese kampioenschap kan doortrekken.”

Afspraak in Spanje, van 23 tot 26 maart!