FIA WEC: ook Peugeot wil succes dit seizoen

Tussen de nieuwe constructeurs en de merken die al lang in het FIA WEC actief zijn, vinden we het Team Peugeot TotalEnergies team dat vorig jaar een gedeeltelijke campagne in het WK Uithouding afwerkte. Nu start het Franse team zijn eerste mondiale campagne op 17 maart in Sebring. Daarbij blijft het Franse team beroep doen op een wagen die opvallend anders is dan die van de concurrentie.

Op 17 maart is het circuit van Sebring de place to be voor de start van het elfde seizoen van het FIA World Endurance Championship (FIA WEC). Het wordt de allereerste keer dat de PEUGEOT 9X8 op Amerikaanse bodem en op het iconische circuit van Sebring verschijnt.

Dankzij de ervaring die tijdens de drie races in 2022 werd opgedaan en de meer dan tienduizend kilometer die tijdens de wintertests werd afgelegd, zijn heel wat technische evoluties aan de 9X8 doorgevoerd, uiteraard om de betrouwbaarheid van de Franse Hypercar te optimaliseren. Jean-Marc Finot, Senior VP van Stellantis Motorsport, bevestigt deze these: “We hebben veel kilometers afgelegd om de prestaties van de auto te verbeteren en de betrouwbaarheid te valideren. We zijn erg enthousiast om aan dit seizoen te beginnen en het team is klaar om te strijden tegen de andere teams. We zijn echt trots om deel uit te maken van het kampioenschap en het op te nemen tegen grote fabrikanten en namen uit de enduranceracerij.

Dit seizoen kondigt uiteraard bijzonder competitief aan, met de komst van namen als Ferrari, Porsche en Cadillac. Het doel van het Team Peugeot TotalEnergies is echter duidelijk, “vechten voor de overwinning, bij elke race. We weten ook dat niets vanzelfsprekend is en het zal moeilijk worden omdat we niet de enige op de grid zijn met dit doel”, voegt Jean-Marc Finot eraan toe.

De voorbereidende testen of de proloog, vinden op 11 en 12 maart plaats, eveneens in Florida. “Het seizoen in Florida starten, net na de winter, is een geweldige opportuniteit. Dit bijzondere circuit is zeer veeleisend voor de ophanging en de aandrijflijn. Ook al is de race korter, een probleemloze race in Sebring is een van de belangrijkste elementen om de 24 uur van Le Mans aan te kunnen. We weten dat het niet genoeg zal zijn, want niets kan een 24-uursrace vervangen, maar het is toch positief als we er heelhuids doorkomen”, vervolgt Olivier Jansonnie, technisch directeur van Peugeot Sport.

De line-ups van de twee PEUGEOT 9X8 zijn Paul Di Resta, Mikkel Jensen en Jean-Eric Vergne aan het stuur van de #93 PEUGEOT en Loïc Duval, Gustavo Menezes en Nico Müller in de #94 PEUGEOT.

Jean-Eric Vergne – PEUGEOT #93

“Ik denk dat we dit seizoen haalbare doelen moeten stellen en dat kan pas na de eerste race in Sebring. Vandaag kunnen we ons team niet vergelijken met de andere, want we hebben het nooit tegen hen opgenomen. Het wordt het eerste volledige FIA WEC-seizoen voor het team en we zullen het moeten opnemen tegen een sterke concurrentie. We moeten race na race groeien, rekening houdend met alle mensen in het team, de externe factoren, alle parameters die we kunnen bedenken om races te kunnen winnen. Persoonlijk wil ik dat we aan het einde van het seizoen allemaal naar elkaar kunnen kijken en kunnen zeggen dat we ons best hebben gedaan.”

Loïc Duval – PEUGEOT #94

“Sebring is een iconisch en geweldig circuit op de kalender. Het is een oud vliegveld met allerlei soorten ondergrond en vooral een echt hobbelig circuit zoals iedereen weet. Dit circuit is echt moeilijk voor de auto’s, de grip is over het algemeen vrij goed, maar je hebt van die grote betonnen stukken, gaten en hobbels die het vrij uniek maken. Maar nogmaals, het is een geweldige meeting en deze race is nu een klassieker in de enduranceracerij.

Dit seizoen wordt heel spannend, want naast de terugkeer van Peugeot gaan we met de Hypercars het gouden tijdperk van de enduranceraces in. Het is behoorlijk sexy om een grid te hebben met wo veel fabrikanten, geweldige teams, prachtige auto’s en topcoureurs. Er zal veel strijd zijn op de baan, dus ik ben erg enthousiast en kan niet wachten om aan het seizoen te beginnen. Om terug te zijn in het WEC, in de hoofdklasse is ook belangrijk voor mij. Ik heb het kampioenschap in 2016 verlaten en om terug te zijn met een kans op de titel en winst in de 24 uur van Le Mans is iets geweldigs.”