Le Mans 24: zestien Hypercars, waaronder vier Porsche 963 en voorlopig vijf Belgen aan de start

De ACO heeft de deelnemerslijst van de 24 Uur van Le Mans bekend gemaakt. Voor het honderdjarig bestaan van de wedstrijd strijden maar liefst zeven constructeurs om de zege, met niet minder dan zestien wagens in de topklasse Hypercar. Verder zijn er 24 wagens in LMP2 toegelaten, waaronder twee van het Belgische Team WRT en één exemplaar van DKR Engineering. In LMGTE tot slot zien we 21 wagens, naast de Chevrolet Camaro als Innovative Car.

Het meest opvallende feit op de deelnemerslijst is zonder meer de aanwezigheid van niet minder dan drie officiële Porsche 963, naast één privaat exemplaar van Hertz Team Jota. Bij de rijders vinden we uiteraard Laurens Vanthoor in de bolide met startnummer #6 naast André Lotterer en Kevin Estre.

Verder zien we geen landgenoten in Hypercar, al zijn Esteban Muth en Stoffel Vandoorne wel reserverijders bij respectievelijk Vanwall Racing Team en Peugeot Totalenergies. Peugeot zet overigens twee wagens in, net als Ferrari, Glickenhaus en Toyota. Cadillac tot slot doet het met drie exemplaren van de V-Series.

In LMP2 doet WRT het met twee Oreca 07 en zonder Belgische rijders, want de trio’s zijn uiteraard identiek aan die van het FIA WEC. Voorlopig moeten we de enige Belg zoeken bij DKR Engineering, waar Tom Van Rompuy zijn grote debuut in Le Mans maakt.

Derde maal voor Sarah Bovy

21 auto’s zullen de 24 uur van Le Mans betwisten in de klasse LMGTE Am. Deze categorie, die we voor het laatst in Le Mans zullen zien, voor de introductie van LMGT3 in 2024, doet het met vier merken, en niet de minste. Acht Porsche 911 RSR-19, zeven Ferrari 488 GTE-EVO, vijf Aston Martin Vantage AMR en één Chevrolet Corvette C8.R zullen proberen geschiedenis te schrijven door hun naam toe te voegen aan de lijst met winnaars. De Irons Dames, een volledig vrouwelijk trio, staan opnieuw aan de start, met uiteraard Sarah Bovy. Ook Ulysse De Pauw (AF Corse Ferrari) en Alessio Picariello (Iron Lynx Porsche) zien we in op 10 en 11 juni aan de Sarthe.

Innovatieve auto

In 2023 zal de 56ste stand, gewijd aan een innovatieve auto die buiten het klassement rijdt, een Chevrolet Camaro ZL1 ontvangen van het team Hendrick Motorsports, dat zijn debuut in de 24 uur van Le Mans zal maken. Het wordt een aangepaste versie van de auto van de volgende generatie, die deelneemt aan de Cup Series, het belangrijkste kampioenschap van de NASCAR. De auto zal worden bestuurd door een voormalig Formule 1-wereldkampioen Jenson Button, winnaar van de 24 uur van Le Mans in 2010 Mike Rockenfeller en zevenvoudig NASCAR Cup Series-kampioen Jimmie Johnson.

Er staan tien wagens op de reservelijst.