BRC Haspengouw: Gino Bux tevreden over de Volkswagen Polo GTI Rally2

Gino Bux en de Volkswagen Polo GTI Rally2 van het SXM-team hebben afgelopen zaterdag het Belgisch kampioenschap rally afgetrapt met de Rally van Haspengouw. De vicekampioen van België en zijn copiloot Anthony Bourdeaud’hui eindigden als vierde in de regio Sint-Truiden en pakten daarbij twee scratches. Ze hebben veel opgestoken en bevestigden dat ze bij de titelkandidaten behoren.

Bij hun eerste rally met de Volkswagen Polo GTI Rally2 die werd ingezet door het SXM-team, leverden Gino Bux en Anthony Bourdeaud’hui een zeer mooie prestatie in de Rally van Haspengouw, de openingsmanche van het Belgisch kampioenschap 2023. Nadat ze doorheen de dag onder andere twee beste tijden neerzetten, eindigde het duo in de kleuren van de Belgian VW Club op de vierde plaats.

“Wanneer we alles op een rijtje zetten, is het potentieel duidelijk aanwezig!”, lacht de vicekampioen van België. “We moeten gewoon alles goed doen en dat lukte zaterdag niet altijd. We hebben enkele keren een bandenkeuze gemaakt die misschien niet optimaal was en ik ben ook één keer rechtdoor geschoten wat ons een tiental seconden kostte en ons uit de strijd voor de derde plaats deed tuimelen tot op 32 seconden van de winnaar. Dat is geen enorme kloof voor een allereerste rally met deze wagen en na meer dan 130 kilometer aan klassementsproeven… Ik had uiteraard graag op het podium gestaan, maar ik ben ondanks alles toch tevreden over mijn rally.”

Ook bij Anthony Bourdeaud’hui, die voor het eerste aan de zijde zat van Gino Bux, overheerste een positief gevoel. “We hebben vandaag kunnen zien hoe hoog het niveau is in het Belgisch kampioenschap”, vertelt hij. “De twee rijders die voor de overwinning streden kennen hun wagen door en door. Wij streden voor de laatste podiumtrede met Cédric Cherain, die eveneens zijn nieuwe wagen ontdekte. Als we naar het klassement kijken, pakken wij de punten verbonden aan de derde plaats aangezien William Wagner niet voor het volledige seizoen is ingeschreven; een goed resultaat dus. Ik heb vooral het gevoel dat we enorm veel bijgeleerd hebben en dat Gino zeker nog aan snelheid zal winnen met deze Polo.”

Iets minder dan een jaar na de zege van Vincent Verschueren en Filip Cuvelier in de TAC Rally, heeft een Volkswagen opnieuw een manche van het Belgisch kampioenschap Rally gewonnen. Een zege na een spannende eindsprint – met een verschil van slechts 6 tiende van een seconde! – voor de Franse Belg William Wagner en zijn copiloot Kevin Bronner. “Proficiat aan William en het hele team bij Sarrazin Motorsport”, lacht Gino. “Het is het bewijs dat we de juiste keuze hebben gemaakt met deze Volkswagen Polo GTI Rally2. Zowel het team als ikzelf ontdekten de wagen en op een dermate competitieve rally vormt dat uiteraard meer dan een detail. Ik denk dat ik vandaag dat extra vertrouwen miste, vooral bij wisselende gripniveaus, om echt die allerlaatste tienden van seconden na te jagen.”

Over minder dan drie weken vormt de South Belgian Rally, die wordt verreden in de streek van Vresse-sur-Semois, de tweede afspraak van het Belgian Rally Championship. “Een parcours in de natuur dat ik enorm waardeer”, lacht Gino. “Ik kijk er naar uit om de Volkswagen Polo GTI Rally2 over de prachtige klassementsproeven in deze regio te loodsen. Afspraak op 18 maart!”