Junior BRC Haspengouw: Jonas Dewilde domineert

In de Rally van Haspengouw werd zaterdag de openingswedstrijd van het Junior BRC verreden. Gelet op zijn ervaring in het Belgisch kampioenschap, werd de wedstrijd logischerwijze gedomineerd door Jonas Dewilde, die op 10 van de 12 proeven de snelste was met zijn Renault Clio Rally4. De 20-jarige Brit Fraser Anderson debuteerde nochtans ook sterk. Hij werd tweede, voor Lyssia Baudet, de jongedame van het RACB National Team. 

(persbericht)

Donderdagmiddag op de shakedown maakte Jonas Dewilde kennis met zijn nieuwe bolide. Na twee seizoenen aan het stuur van een Peugeot 208 Rally4, stapte de 23-jarige piloot uit Staden over op een Renault Clio Rally4. De eerste indruk was meteen positief.
“Ik weet nu waar ik vorig jaar tijd verloor op de Clio’s van Rensonnet en Pyck,” vertelde Dewilde. “De Clio Rally4 heeft een elektronisch systeem om het gaspedaal te doseren wanneer er weinig grip is. Ik kan het gaspedaal beneden houden, terwijl de elektronica het vermogen doseert zonder dat de voorwielen hopeloos blijven spinnen.”

Dit seizoen zal de jonge 20-jarige Brit Fraser Anderson het Junior BRC rijden met een Ford Fiesta Rally4. Anderson bleef in de openingsronde heel goed in het spoor van Dewilde, maar die nam stelselmatig toch afstand om uiteindelijk met 48″5 voorsprong te winnen. 
“Opdracht volbracht,” lachte Dewilde. “Deze eerste overwinning is belangrijk voor de rest van het seizoen. Ik ben heel tevreden over de Clio Rally4. Ik moet zeggen dat we Fraser dit seizoen niet mogen onderschatten. Hij maakte kennis met dit parcours en zijn tijden mochten gezien worden.”

De Brit wist waar hij de tijd liet liggen. “Het beton is hier uiterst glad. Onze Fiesta Rally4 heeft ook een elektronische tractiecontrole waarbij het vermogen gedoseerd wordt, maar dat systeem werkt niet efficiënt. Ik heb alle standen geprobeerd, maar we vonden gewoon geen tractie en ik moest opletten om geen aandrijfassen te breken. In de slotronde stonden de verstralers bovendien helemaal verkeerd afgesteld. Gelukkig moest ik in het donker niet meer aanvallen.”

Lyssia Baudet, de jongedame van het RACB National Team, was met haar Clio Rally5 geen partij voor de twee snellere Rally4’s. Lyssia, voor de eerste keer genavigeerd door Daphné Henry, scoorde de punten van de derde plaats, op ruim 6 minuten van Dewilde. “Dit was voor ons vooral een voorbereiding op de eerste manche van de Clio Trophy. De samenwerking met Daphné ging heel goed. Zelfs toen we twee proeven zonder intercom reden, konden we onze tijden nog verbeteren. Het was een leerrijke ervaring,” aldus de jongedame.

Stand Junior BRC: 1. Dewilde 25 punten; 2. Anderson 18; 3. L. Baudet 15