F1: een blik op de Mercedes-AMG F1 W14 E-Performance

Het nieuwe seizoen met nieuwe uitdagingen vraagt om een nieuwe auto. Het Mercedes-AMG F1 Team komt met hun de kanshebber voor 2023, de Mercedes-AMG F1 W14 E PERFORMANCE.

(persbericht)

De W14 is een opvallende verschijning. De auto is gesmeden uit de lessen en ervaringen van 2022, en verder gebouwd vanuit het concept van de W13. De auto heeft het karakteristieke DNA van zijn voorganger behouden en de essentiële prestatie-eigenschappen verbeterd. De W14 introduceert veranderingen die bij een eerste aanblik al opvallen, zoals de kuip op de motorkap. De opvallende look van de auto ligt niet alleen aan de architectuur. De iconische zwarte kleurstelling van eerdere jaren is verfijnd om het totale gewicht te verminderen. Het gewichtslimiet halen is een grote uitdaging voor deze generatie auto’s. Het uiterlijk van de W14 is geïnspireerd op legendarische creatie van de originele Silver Arrows. In plaats van de verf te strippen tot glanzend aluminium wordt de W14 uitgevoerd in zwart koolstofvezel.

De aandachtspunten tijdens de ontwikkelfase waren het verminderen van het totale gewicht, een consistentere balans van de auto wat betreft snelheidsbreik en een betere afstemming van de aerodynamische eigenschappen. Deze inspanningen hebben geresulteerd in een aanzienlijk lichter frame, nieuwe voorwielophanging, aanpassingen aan het koelsystem en een verfijnd aerodynamisch concept. Lewis Hamilton en George Russell rijden samen hun tweede seizoen in de W14, bijgestaan door Mick Schumacher als derde rijder.

Onze droom en verwachting blijft het strijden voor het wereldkampioenschap. Onze concurrenten waren vorig jaar erg sterk en dus is het tijd voor een inhaalslag“, aldus Toto Wolff, Team Principal & CEO van het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team. “Vooraan racen vereist veerkracht, teamwerk en vastberadenheid. We gaan elke uitdaging aan, zetten het team op de eerste plaats en laten geen kans onbenut in de strijd om elke milliseconde. Dit jaar gaan we ervoor vooraan te staan.

Diversiteit als drijfveer

De Mercedes-AMG F1 W14 E PERFORMANCE werd onthuld op Silverstone, de thuisbasis van de Britse autosport. “Het is fantastisch dat enkele van onze 2023-leerlingen en PETRONAS-stagiairs ons helpen bij de lancering van de auto dit jaar. Wij zijn vastberaden om een meer diverse en prestatiegerichte organisatie te worden en we zijn blij met de stappen die we hebben gezet“, zegt Toto. “Dit zijn positieve ontwikkelingen en we streven naar meer. Onze focus ligt echter niet alleen op werving, maar ook op het behouden en ontwikkelen van ons divers talent. We zullen ons blijven inspannen om onze doelstellingen op dit gebied te verwezenlijken.

Brandende motivatie

Deze vastberadenheid om doelen te behalen is iets wat zowel Lewis als George inspireert. “Ik maak al meer dan tien jaar deel uit van dit team en de toewijding van iedereen blijft me verbazen“, aldus Lewis. “Ik vind het inspirerend hoe ijverig en gepassioneerd iedereen zijn werk benadert.

George vervolgt: “Ik ben ongelooflijk onder de indruk van hoe het team de auto het afgelopen seizoen heeft aangepast. In 2022 is een momentum opgebouwd en we zijn enthousiast om te zien hoe dat zich in de winter heeft ontwikkeld.” En hun eerste indruk van de W14? George zegt: “Het ziet er geweldig uit! Hij is krachtig, agressief en valt op.” Lewis voegt hieraan toe: “Het is fantastisch om de ontwikkelingen van de auto te zien en de veranderingen die zijn doorgevoerd. We hebben zoveel onderdelen van de auto opnieuw ontworpen, geoptimaliseerd en geïnnoveerd en dat is indrukwekkend.

Vorig seizoen behaalde George zijn eerste pole position en Grand Prix-overwinning. Hij kijkt uit naar nog meer successen dit jaar en is er klaar voor. “Het is een lange winter geweest en het is afwachten of de W14 aan onze verwachtingen voldoet. Ik ben enthousiast en hoewel er op dit punt in het seizoen veel wordt gepraat, moeten we nu nog zien hoe we presteren als de auto de baan op gaat.” Bij Lewis brandt de motivatie. Hij kom terug van het eerste seizoen zonder overwinning in zijn carrière. “Ik ben enthousiast om weer te gaan racen. Ik voel me kalm, energiek en heb mijn focus aangescherpt. Ik ben klaar om te doen wat nodig is om te winnen.”

Verdere commerciële groei
De groei van de formule 1 zet door; een race in Las Vegas, de derde van drie Grands Prix in de Verenigde Staten dit seizoen, recordaantallen bezoekers en een nieuw seizoen van Drive to Survive dat binnenkort van start gaat. De grote belangstelling wordt weerspiegeld in de verdere uitbreiding van het teams ecosysteem van partners. Het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team is nu een van de toonaangevende wereldwijde sportfranchises in termen van commerciële inkomsten.

Eind vorig jaar werd bekend gemaakt dat de titel- en technische samenwerking met PETRONAS van het seizoen 2026 is verlengd. Hiermee wordt een duidelijke boodschap afgegeven. “Ons team en PETRONAS zijn niet alleen maar partners, we zijn familie, en we zullen nog vele jaren één team zijn. We zijn verheugd om samen met PETRONAS de toekomst in te rijden, met de ambitie om opnieuw de standaard te zetten in onze prestaties op het circuit, en door de pionier te worden in de overgang van een wereldwijd sportteam naar een net-zero toekomst.

In de aanloop naar het seizoen van 2023 is het team meerdere internationale samenwerkingen aangegaan. Zo wordt Einhell, een toonaangevende fabrikant van ultramodern draadloos elektrisch gereedschap en tuingereedschap, de ‘Official Tool Expert’ van het team. En zijn Solera, de wereldwijde leider in het beheer van de levenscyclus van voertuigen, en Nuvei, een technologiebedrijf voor betalingen, beide een meerjarige samenwerking aangegaan. Sherwin-Williams treedt ondertussen toe als erkend leverancier van autolak en coatings voor de F1-auto’s van het team.

Daarnaast zijn de nieuwste innovators die zich aansluiten bij de partnerfamilie aangekondigd. De Amerikaanse multinational Qualcomm Technologies heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met zijn merk Snapdragon. De strategische samenwerking zal de kracht van het Snapdragon-platform gebruiken voor het versterken van de wereldwijde fanbase. Ook verwelkomt het team technologiegroep G42, die kunstmatige intelligentie (AI) inzet als een sterke kracht ten goede om de mogelijkheden en het leven van mensen te verbeteren.