Asian Le Mans Abu Dhabi: winst en titel voor DKR Engineering

DKR Engineering zette met een overwinning de kers op de taart en kroonde zich kampioen in de LMP2-klasse van de Asian Le Mans Series 2023. Het Luxemburgse team behaalde zo ook de felbegeerde uitnodiging voor de 24 Uur van Le Mans. Door de strategie was het lang onduidelijk wie de beste papieren in handen had, maar uiteindelijk zag de Oreca 07 van Salih Yoluç, Ayhançan Güven en Charlie Eastwood na vier uur als eerste de finishvlag. In LMP3 won Graff Racing zowel de wedstrijd als de titel. Haupt Racing Team boekte zijn tweede zege van het weekend in GT, terwijl Walkenhorst Motorsport in deze klasse kampioen werd.

(Foto: © ORECA)

DKR beschikte na de wedstrijd van zaterdag over een voorsprong van twaalf punten op Algarve Pro Racing, Inter Europol Competition en COOL Racing. De tweede wedstrijd in Abu Dhabi kende met één Full Course Yellow een rustiger verloop dan de eerste.

Op 45 minuten van het einde reed Nolan Siegel (Inter Europol Competition) aan de leiding met 35 seconden voorsprong op Simpson (Algarve Pro Racing), die op zijn beurt op de huid werd gezeten door Eastwood en Jani (99 Racing). Een aantal teams dienden echter nog een laatste verplichte stop van 100 seconden uit te voeren voordat het laatste half uur inging. Voor DKR was dit niet het geval en zij maakten op 24 minuten van het einde een ultieme tankbeurt. Charlie Eastwood kwam als derde terug op het circuit, achter leider Jakobsen (COOL Racing) en Siegel. Bij COOL Racing had men echter een fout gemaakt bij de verplichte pitstops wat een stop & go van één seconde tot gevolg had. Op het moment dat de Deen deze straf onderging, viel Nolan Siegel terug met een technisch probleem. Zo kwam de DKR-bolide aan de leiding en finishte met 1,9 seconden voorsprong op de 99 Racing Oreca van Neel Jani, Nikita Mazepin en Ahmad Al Harthy. Jakobsen en Alexandre Coigny werden voor COOL Racing nog derde met veertien seconden achterstand. Jakobsen had eerder ook al een drive-through gekregen voor een aanrijding met Hanley (Nielsen Racing).

Voor DKR Engineering werd het een succesvolle campagne bij het kampioenschap dat vier races telt in het Midden-Oosten. Het team finishte vorig weekend in Dubai tweemaal tweede en eindigde dit weekend in Abu Dhabi op de derde en hoogste podiumtrede.

Graff Racing wint en behaalt titel in LMP3, pech voor Tom Van Rompuy

Op enkele minuten van het einde ontfutselde Marcos Siebert (COOL Racing) de tweede positie van de #29 MV2S Racing Ligier. Dit betekende een cruciale wending in de strijd om de titel. Graff Racing won en MV2S Racing werd derde. Hierdoor telden beide teams 73 punten, ze behaalden elk een overwinning, maar Graff werd een keer meer tweede waardoor zij de titel behaalden. Ook Graff Racing krijgt hierdoor de mogelijkheid om bij de 24 Uur van Le Mans in LMP2 aan de start te komen.

Tom Van Rompuy was door een technisch probleem al vroeg in de wedstrijd uitgeteld voor een mooi resultaat. Zijn #5 DKR Engineering Duqueine finishte met tien ronden achterstand op de tiende plaats. Van Rompuy-Catalano werden zo vierde in het eindklassement.

Haupt Racing Team zegeviert in GT, titel voor Walkenhorst Motorsport

Al Faisal Al Zubair, Luca Stolz en Martin Konrad scoorden na zaterdag ook op zondag de zege. Het Haupt Racing Team trio bleef de Walkenhorst BMW M4 GT3 van Chandler Hull, Nicky Catsburg en Thomas Merrill voor. Walkenhorst beschikt door het behalen van de titel over een uitnodiging voor deelname aan de LM GTE Am-klasse bij het honderdjarig bestaan van de 24 Uur van Le Mans.