BRC Haspengouw: mooie editie 2023 in het verschiet

Met vijftien wagens in de topklasse en voorlopig een totaal van 81 deelnemers aan de start van de wedstrijd, mag de 25ste editie van de Rally van Haspengouw nu al een succes genoemd worden. De wedstrijd rondom Sint-Truiden, met sinds vorig jaar een schitterend nieuw rallycentrum, is een meer dan waardige opener van een seizoen 2023 van het Belgian Rally Championship, een BK Rally dat behoorlijk vernieuwd is.

Voor wie meer wil weten over het BK Rally 2023 verwijzen we graag ook naar de vierde aflevering van de podcast I Love Autosport die deze week online zal komen. Wat de Rally van Haspengouw betreft, die kan rekenen op heel wat aandacht en al die deelnemers krijgen een mooi parcours voor de wielen geschoven.

Op zaterdag 25 februari staan drie lussen van vier klassementsproeven op het programma, telkens na twee proeven onderbroken door een terugkeer voor een servicebeurt (Hangar 66 in Sint-Truiden).

De openingsproef is Walshoutem (10,15 km), gekend om zijn passage aan het kapelletje, waar deze keer geen rondkoers voorzien is. De watersplash die vorig jaar Adrian Fernémont verraste kort na de start, is dit jaar verdwenen. 

De tweede proef is Gingelom (10,96 km), een nieuwe proef die bij een aantal volgers gekend zal zijn omdat dit traject vorig jaar werd gebruikt als testbasis door een aantal teams. De proef bevat een rondkoers en de haarspeld is een gekend punt.

Na de service in Sint-Truiden, volgt de klassementsproef Boekhout, die quasi ongewijzigd is overgenomen van vorig jaar. Enkel het slot van de proef is een beetje langer. De slotproef van de ronde en met zijn 13,22 km ook de langste proef van de wedstrijd is KP Gelmen, die start met een rondje rond het plein bij de start. Een ander gekend spektakelpunt is de haarspeld bij het kerkhof van Gelmen. 

In totaal staan tussen 8u00 ’s ochtends en 20u00 ’s avonds twaalf klassementsproeven op het programma, samen goed voor 137,07 km tegen de klok.

81 deelnemers, Verstappen forfait

Op de voorlopige inschrijvingslijst van de Rally van Haspengouw staan dus 81 wagens, waaronder vijftien in de klasse RC2. Skoda vaardigt vijf bolides af, waaronder tweevoudig kampioen Adrian Fernémont in de kleuren van Pieter Tsjoen. Jos Verstappen die moet dan weer in laatste instantie forfait geven en dat om medische reden. Citroën doet het met vijf exemplaren van de C3 Rally2, waaronder thuisrijder Kris Princen en de belofte Maxime Potty. Hyundai zien we in het drievoud, met uiteraard Cédric Cherain en Charles Munster. Tot slot zijn er twee VW Polo, met onder meer vicekampioen Gino Bux. Enkel Ford ontbreekt voorlopig nog op de deelnemerslijst, al is het niet uitgesloten dat we ook nog een Fiesta aan de start krijgen.

Verder zijn er vijf Porsche 911 GT3 ingeschreven, naast dertien wagens in de klasse NCE en 28 in NCM (met uiteraard de M-Cup) Opvallend, de klassen RC3, RC4 en RC5 doen het met respectievelijk geen, drie en vier wagens veel minder goed, met name dan omdat de Rally van Haspengouw niet op de kalender staat van de merkencups van Renault en Stellantis. Last bus not least is er Kurt Boone met zijn Mitsubishi in RC1. Jonas Langenakens komt met zijn Mitsubishi overigens in de klasse NCE uit.

Deelnemerslijst -> https://www.rallyvanhaspengouw.be/deelnemersen/deelnemersnlv

Maandag vindt in Sint-Truiden de persvoorstelling plaats, donderdagnamiddag is er de shakedown in Velm en dat vanaf 13u00. De timing voor de wedstrijd zelf vindt u in het programmaboekje, met inbegrip van de rallykaarten.