Asian Le Mans Abu Dhabi: zege voor COOL Racing, Van Rompuy vijfde in LMP3

Malthe Jakobsen en Alexandre Coigny wonnen de vier uur durende wedstrijd van zaterdag, waarvan het eerste deel door neutralisaties en een rode vlag gekenmerkt werd. Het duo van COOL Racing telde op de meet 33 seconden voorsprong op het trio Phil Hanson-Paul Di Resta-James McGuire van United Autosports. Door een vierde plaats voor de #3 Oreca van DKR Engineering vat het Luxemburgse team morgen als leider in het LMP2-klassement de laatste wedstrijd van het seizoen aan. Tom Van Rompuy werd met teamgenoot Valentino Catalano vijfde in LMP3. De #7 Mercedes van Haupt Racing Team zegevierde in GT.

(Foto: © ORECA)

Het openingsuur was chaotisch door diverse aanrijdingen met neutralisaties en een rode vlag tot gevolg. Het tijdelijk stopzetten van de wedstrijd kwam na een zwaar ongeval van de Formula Racing Ferrari, waardoor herstellingen aan de vangrail noodzakelijk waren. De race lag uiteindelijk voor een 45-tal minuten stil. De klok tikte echter verder, wat uiteraard een grote impact had op de strategie met de drie verplichte pitstops van 100 seconden en de rijbeurten. Met nog 2 uur en 18 minuten te gaan, gingen de lichten opnieuw op groen.

Na de laatste reeks pitstops was het Jakobsen die over een ruime voorsprong van 49 seconden beschikte op Hanson. Oliver Jarvis (United Autosports) was derde, Simpson (Algarve Pro Racing) vierde en Eastwood (DKR Engineering) vijfde. Jakobsen won uiteindelijk met 33 seconden voorsprong en de Deen zette ook nog de snelste wedstrijdronde (1:42.085) achter zijn naam.

Op enkele minuten van het einde ging Kyffin Simpson net voor start/finish van de baan. Hij kon verder, maar verloor enkele ronden. Dit speelde in de kaart van DKR Engineering, dat nochtans geen vlekkeloze wedstrijd kende. Een probleem met de radio bemoeilijkte de rijbeurt van Yoluç, die tevens een drive through kreeg voor een aanrijding. Het Luxemburgse team en hun rijders Salih Yoluç, Ayhançan Güven en Charlie Eastwood tellen nu 48 punten, dit zijn er negen meer dan de #25 van Algarve Pro Racing en de #37 van COOL Racing, die er beide 38 hebben.

Klassewinst voor Nielsen Racing (LMP3) en Haupt Racing Team (GT)

Matt Bell en Tony Wells bezorgden Nielsen Racing de overwinning in LMP3. Ze hadden een kleine vijftien seconden voorsprong op het trio De Sadeleer-Gutak-Lavergne van MV2S Racing. Deze laatste equipe verstevigt zo zijn leiding in het kampioenschap en telt nu tien punten voorsprong op de #8 van Graff Racing. Tom Van Rompuy en Valentino Catalano werden met hun DKR Duqueine vijfde, en werden halfweg de race bestraft met een drive through voor een te hoge snelheid in de pitlane. Het duo van de #5 Duqueine neemt met 43 punten de derde plaats in, met 15 eenheden achterstand op de leiders.

Na twee overwinningen van Walkenhorst Motorsport in Dubai, stond deze keer Haupt Racing Team op de hoogste trede in GT. Al Faisal Al Zubair, Luca Stolz en Martin Konrad hadden met hun Mercedes-AMG GT3 net geen achttien seconden voorsprong op de Herberth Motorsport Porsche van Malykhin-Sturm-King. Walkenhorst Motorsport werd vijfde en gaat als leider in de tussenstand naar de finale, die morgen om 13u Belgische tijd van start gaat.

UPDATE – Na afloop kregen zowel de #22 van United Autosports (Hanson-Di Resta-McGuire) als de #25 van Algarve Pro Racing (Falb-Allen-Simpson) een tijdstraf. Beide equipes hadden de regel omtrent de drie verplichte pitstops van 100 seconden niet correct uitgevoerd en werden daarvoor bestraft met een penalty van 35 seconden. De #22 zakt zo naar plaats vijf en voor de #25 maakt dit geen verschil in de rangschikking van LMP2. DKR telt daardoor geen negen maar twaalf punten voorsprong in het klassement.