WRC Zweden KP8: Breen leidt, Tänak nadert

Craig Breen leidt na de eerste volledige dag de rally van Zweden, op korte afstand gevolgd door Ott Tänak. Met Esapekka Lappi in een Hyundai op drie moet Toyota voorlopig toekijken, iets wat in de opener van het seizoen in de Monte-Carlo totaal niet het geval was. 

Foto: © Hyundai

In Zweden was de tweede run over de  langste proef van de dag voor Ott Tänak, de eerste van het weekend voor de Est die enkele proeven de leiding in handen hand en meteen ook de eerste voor M-Sport Ford dit seizoen. Hij was over Botsmark 2 sneller dan Esapekka Lappi (Hyundai) en leider Craig Breen (Hyundai), die 4,1 seconden op zijn dichtste achtervolger inboette. Thierry Neuville werd vijfde, maar kon opnieuw geen vuist maken. Alle rijders hadden wel last van de banden die op de rauwe ondergrond waar de steenslag doorkwam, sneller sleten dan voorzien. 

De korte slotproef was voor Kalle Rovanperä (Toyota), voor Tänak en Lappi, maar vooraan zit alles weer op een zakdoek bijeen. In de tussenstand leidt de Ier met 2,6 seconden voor Tänak en 11,2 op zijn teamgenoot Lappi. De Toyota-rijders Elfyn Evans en Rovanperä moeten 26,5 en 31,1 seconden goedmaken, terwijl Thierry Neuville als zesde op 36,8 seconden volgt.  

In WRC2 is Oliver Solberg nog steeds leider, in zijn Skoda heeft hij dertien seconden bonus op Sami Pajari (Skoda) en 35 op Jari Huttunen, ook al in Skoda. William Creighton – ook al een Ier – leidt in Junior WRC, Grégoire Munster is derde, Tom Rensonnet zevende.   

Morgen volgen nog eens zeven proeven, waaronder de langste van de wedstrijd, Floda goed voor 28,25 kilometer tegen de chrono.