BRC Haspengouw: mooie jubileumeditie op komst

Op zaterdag 25 februari staat de 25ste editie van de Rally van Haspengouw op het programma. De openingswedstrijd van het Belgian Rally Championship 2023 groeide onder impuls van enkele gepassioneerde rallyliefhebbers uit tot een vaste waarde in de Belgische rallysport.

“Het is de supportersclub van Guy Colsoul die aan de basis ligt van de Rally van Haspengouw,” vertelt huidig voorzitter van Topspeed Rally Club Haspengouw. “Met Autoclub Zuid-Limburg organiseerden ze de Rallysprint van Zuid-Limburg in Gingelom, maar daar waren geen uitbreidingsmogelijkheden. Daarom werd in 1998 toenadering gezocht met het Vlaams-Brabantse Landen, waar men nog mooie herinneringen had aan de hoogdagen van de Haspengouw Rally die ter ziele was gegaan. Zo ontstond de nieuwe Rally van Haspengouw, georganiseerd door Topspeed Rally Club Haspengouw. De eerste editie werd in 1998 gewonnen door Marc Turrion.”

Benny Giebens, geboren en getogen in Landen, was vanaf de tweede editie actief betrokken bij de organisatie. In de vierde editie promoveerde de Rally van Haspengouw al naar het nationale niveau. De erelijst oogt in elk geval indrukwekkend, met Kris Princen en Pieter Tsjoen als recordhouders. Zij behaalden elk 5 overwinningen. De teller van Freddy Loix strandde op vier zeges en Hubert Deferm en Patrick Snijers wonnen twee keer. Stéphane Lefebvre was vorig jaar trouwens de allereerste buitenlandse winnaar van de wedstrijd.

Alle grote namen stonden in Haspengouw ooit aan de start“, vervolgt Benny Giebens. “Thierry Neuville stond in 2008 aan de start met een Ford Fiesta ST, terwijl hij twee jaar later met een Citroën C2-R2 Max 19de werd. In 2004 Bruno Thiry, samen met Nicolas Gilsoul, aan de start in een Citroën C2 S1600. Maar, de mooiste editie vond ik 2005, toen Freddy Loix won met de Peugeot 206 WRC. Dat was het begin van de tweede carrière van Fast Freddy na zijn carrière in het WRC.”

Verstappen, Hodenius, Schmelcher en Timmers

Ondertussen hebben zich de voorbije dagen weer een dozijn teams ingeschreven, waaronder Henri Schmelcher met zijn Porsche 997 GT3. Schmelcher won overigens de tweede editie in 1999 met een Ford Escort Cosworth. Bij de GT’s krijgt hij weerwerk van Marvyn Henrard in een Porsche 997 GT3. 

In de topklasse heeft Bastien Rouard zijn deelname bevestigd met een Hyundai i20 N Rally2. En precies een jaar na zijn groot rallydebuut, komt ook Jos Verstappen terug aan de start in Landen. De vroegere F1-rijder start samen met Renaud Jamoul in de nieuwe Skoda Fabia RS Rally2, het nieuwe wapen van Skoda Motorsport waar erg veel van verwacht wordt. Roger Hodenius zal ook van de partij zijn, net als Marc Timmers, die opnieuw een team zal vormen met Stéphane Prévot in een Skoda Fabia. 

In de Moood M-Cup is lokale favoriet Patrick Diels weer van de partij, net als vice-kampioen Loïc Pirot en de Nederlander Wim Muilwijk. Bruno de Wilde, kampioen in de 2WD Trophy, verdedigt zijn titel met een Renault Clio. Christophe Hendrix kiest ook voor een Clio. Verder hebben Christopher Dubois zich met een Opel Adam en Kevin Robinne met een Citroën ZX ingeschreven