F1: Ford maakt comeback en levert vanaf 2026 motoren aan Red Bull

De Amerikaanse autogigant Ford heeft zijn voornemen bevestigd om een comeback in de Formule 1 te maken. Dat zou in 2026 gebeuren wanneer de nieuwe motorreglementen worden ingevoerd. Deze beslissing betekent een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de Amerikaanse organisatie in de autosport.

Foto’s: © Ford – F1

De betrokkenheid van Ford bij de F1 gaat helemaal terug tot de jaren zestig en de DFV-motor (Double Four Valve), gebouwd in samenwerking met het Britse ingenieursbureau Cosworth. Deze samenwerking was tussen 1967 en 1985 goed voor 155 overwinningen in 262 races.

Van hun eerste titel met Graham Hill en Lotus in 1968 tot hun meest recente bekroning met Michael Schumacher en Benetton in 1994, behaalde Ford tien constructeurskampioenschappen en dertien titels bij de rijders, waardoor ze de op twee na meest succesvolle motorfabrikant in de geschiedenis van de F1 zijn.

Zo’n 20 jaar na hun laatste deelname in 2004, zal de aantrekkingskracht van het toekomstige motorreglement van de F1 – met meer elektrisch vermogen en 100% duurzame brandstoffen – ervoor zorgen dat Ford vanaf de campagne van 2026 weer op de grid zal staan.

Stefano Domenicali, voorzitter en CEO van de F1, was dan ook verheugd: “Het nieuws van vandaag dat Ford vanaf 2026 naar de Formule 1 komt, is geweldig voor de sport en we zijn verheugd dat ze zich bij de ongelooflijke autopartners voegen die al in de Formule 1 actief zijn.

De aankondiging van Ford volgt op de plannen van Audi om vanaf 2026 deel te nemen aan de F1, waarbij de Duitse fabrikant deze week een minderheidsbelang verwierf in het Sauber-team dat hun fabrieksteam zal worden.

Samenwerking met Red Bull

Ford stapt met Red Bull in zee vanaf 2026, dat is tijdens de launch van de nieuwe Red Bull F1 bekend gemaakt. Jim Farley, de CEO van Ford, was te gast tijdens de presentatie in New-York en maakte het nieuws zelf bekend: “Ford komt na 20 jaar in F1 terug en zal dat doen in een strategisch en technisch partnership met Red Bull Racing vanaf 2026. We zijn enthousiast om onze kennis met het team te delen.” Christian Horner, teammanager van Red Bull Racing was uiteraard ook tevreden: “Het is belangrijk om met een dergelijke partner samen te werken.” De deal betreft zowel Red Bull als Scuderia AlphaTauri.