IGTC Bathurst 12: zien we een vierde Belg op de erelijst?

Hoewel de eerste editie van de Bathurst 12 Hours al meer dan dertig jaar geleden verreden werd, volgde de bekendheid in onze contreien pas een kleine tien jaar geleden. De echte doorbraak volgde met de opname van de wedstrijd in de Intercontinental GT Challenge in 2016, de serie waarvan de Australische wedstrijd ook dit seizoen weer de opener is.

Foto: © Nissan

In 2021 vond de wedstrijd om de bekende redenen niet plaats, in 2022 werd ze in de maand mei verreden zonder Pro-rijders. Komend weekend is het echter weer tijd voor een GT-race van 12 uur op de beruchte omloop in Australië, met een mooie lijst internationale toppers.

Bathurst ligt een kleine drie uur rijden ten westen van de luchthaven van Sydney, in de regio South Wales. Zonder het circuit had u waarschijnlijk nog nooit van het stadje gehoord, maar ondertussen racet men al meer dan een eeuw op en om de Mount Panorama. In eerste instantie was het vooral de Bathurst 1000, de jaarlijkse klassieker voor de Australische toerwagens die de racefans hier kon begeesteren, maar ondertussen is ook de Bathurst 12 Hour een wedstrijd waar velen onder u al eens een uurtje slaap voor laten.

In 1991 waren Allan Grice, Peter Fitzgerald en Nigel Arkell de eerste winnaars van de wedstrijd, aan het stuur van een Toyota Supra, een wagen die vandaag toch eerder een GT-wagen dan een toerwagen is. De Japanners bleven succesvol met vier zeges (1992-1995) voor Mazda op een rij – met de iconische RX-7 -, maar jammer genoeg zou het vervolgens tot 2007 duren alvorens de race opnieuw zou worden verreden.

GT3 voor de doorbraak

Na enkele edities met toerwagens, maakten in 2011 de GT3-bolides hun intrede met een zege voor de Joest Racing Audi R8 LMS van het trio O’Young-Basseng-Mies. De race verkreeg meer en meer internationale uitstraling en in 2015 werd Wolfgang Reip de eerste Belg die zijn naam op de erelijst inschreef. De Brusselse Nissan-rijder deed dat met Florian Strauss en Katsumasa Chiyo. In 2018 won Dries Vanthoor met Audi en WRT, terwijl Maxime Soulet in 2020 als eerste over de meet kwam, met de legendarische Bentley Continental GT3. Opvallend, sinds 2015 gingen alle edities van de race naar een ander merk, met achtereenvolgens Nissan, McLaren, Ferrari, Audi, Porsche, Bentley en Mercedes-AMG.

De activiteiten starten in de nacht van donderdag op vrijdag om 23u45 met een eerste vrije training, terwijl de startorde bepaald wordt zaterdagochtend (06u10). De start volgt op zaterdagavond, om 19u45 onze tijd. Op de deelnemerslijst figureren ook drie Belgen, met Maxime Martin en Dries Vanthoor in de kleuren van WRT BMW en Fred Vervisch voor Audi.

Dit jaar opent Bathurst opnieuw het seizoen van de Intercontinental GT Challenge, een serie die dit jaar vijf wedstrijden omvat, met eind februari Kyalami, gevolgd door de 24 uur van Spa, Indianapolis en Abu Dhabi.