Daytona 24: Acura eerste winnaar in GTP-tijdperk, BMW en Porsche gaan ten onder

Wat een eerste race voor het nieuwe uithoudingstijdperk werd deze 61ste editie van de 24 uur van Daytona. De zege was na een langgerekte spurt voor de Meyer Shank Racing Acura ARX-06 van het kwartet Blomqvist-Braun-Castroneves-Pagenaud, wat maakt dat Acura de eerste winnaar werd van dit nieuwe era. Voor het team en de rijders, op Colin Braun na, is het de tweede opeenvolgende zege in de mythische opener van het IMSA-kampioenschap. 

(Foto: © Meyer Shank Racing)

De vele neutralisaties maken dat de 24 Uur van Daytona naar goede gewoonte pas op het einde van de wedstrijd beslist wordt. Ook dit jaar was het dus weer zaak om tijdens de race vooral geen ronden te verliezen en om met een optimale wagen de eindsprint te kunnen aanvatten. Vooraan leek de Acura de snelste auto, maar als gevolg van problemen met het olieverbuik verloren beide Acura ARX-06, en vooral het exemplaar van Wayne Taylor Racing with Andretti Autosports, regelmatig tijd in de pitlane. Door de diverse safety car-fasen bleven ze echter kanshebbers op de overwinning.

Acura behaalde niet alleen een derde opeenvolgende zege in Daytona, meteen de eerste in dit nieuwe tijdperk, maar het Japanse merk deed dat met een schitterende dubbel. Achter de #60 van Blomqvist-Braun-Castroneves-Pagenaud, volgde een ander viertal in een Acura, met name, Taylor-Albuquerque-Deletraz-Hartley in het exemplaar van Wayne Taylor Racing by Andretti Autosports.

Achter de Japanse bolides zette ook Cadillac een solide prestatie neer, op de plaatsen drie, vier en vijf en dat zonder echte grote technische problemen, wat het beste voor het komende FIA WEC-seizoen laat verhopen. Van der Zande-Bourdais-Dixon behaalden het brons in Florida, gevolgd door Lynn-Westbrook-Bamber en Derani-Aitken-Sims. 

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers: BMW en Porsche. Beide Duitse merken kenden een reeks technische problemen die hen uit de race om de zege sloegen en voor Porsche was het uiteindelijk Nick Tandy die voor de tweede maal deze week de muur inging en het lot van de Porsche 963 bezegelde. Beide Duitse constructeurs hebben nog heel wat werk op de plank.  

LMP2 op de meet…

Na de laatste neutralisatie werd het ook in LMP2 een eindsprint van een 25-tal minuten met een ongelofelijke slotronde. James Allen slipstreamde zich in de laatste meters naar een overwinning met slechts zestien duizendsten voorsprong op Ben Hanley in de Crowdstrike Racing by APR wagen. Het werd zo een zege voor rijders James Allen, Fred Poordad, Francesco Pizzi en Gianmaria Bruni en het in LMP2 debuterende Proton Competition.

Wayne Boyd, Nico-Varrone, Thomas Merrill en Anthony Mantella wonnen met een Duqueine van AWA LMP3. Ze telden twaalf ronden voorsprong op de Sean Creech Motorsport Ligier die een lange tijd op kop reed tot ze te kampen kregen met technische problemen.

Mercedes en Aston in GTD Pro en GTD

WeatherTech Racing en het kwartet MacNeil-Juncadella-Gounon-Engel wisten hun polepositie in GTD Pro om te zetten in een overwinning. De Corvette C8.R GTD bood veel weerwerk, maar kwam snelheid te kort om de Mercedes tijdens de eindfase echt het vuur aan de schenen te leggen. Dit was ook het geval voor de #14 Vasser Sullivan Lexus van Hawksworth-Barnicoat-Conway die op de derde podiumtrede eindigde.

In GTD werd het een dubbel voor Aston Martin. Marco Sorensen, Roman De Angelis, Ian James en Darren Turner wonnen met een exemplaar van Heart of Racing Team voor het trio Thiim-Potter-Lally-Pumpelly van Magnus Racing. De winnende Aston bleef zelfs de GTD Pro-winnaar voor in het algemene klassement. Voor de derde plaats bleef het tot op het einde spannend tussen de Iception McLaren en de Gradient Acura. Uiteindelijk ging de laatste podiumplaats naar Iribe-Schandorff-Milroy-Kirchhöfer, de equipe van de McLaren.

De Belgen speelden door een ongunstige Balance of Performance nooit een hoofdrol tijdens deze 61ste editie. Laurens Vanthoor (Pfaff Motorsports – Porsche) werd vijfde in GTD Pro op een ronde van de winnaar. In GTD finishten Maxime Martin (Paul Miller Racing – BMW), Jan Heylen (Wright Motorsports – Porsche) en Sarah Bovy (Iron Dames – Lamborghini) respectievelijk achtste, negende en achttiende in de klasse.