Legend Boucles: met Tom Boonen in een BMA Porsche 911

Op zaterdag 8 juli 2017 startte ex-wereldkampioen wielrennen Tom Boonen voor het eerst in een autosportwedstrijd op circuit. Nu meer dan vijf jaar later zal de voormalige wielerster zijn debuut in de rallysport maken. Tijdens de Legend Boucles @Bastogne 2023, met start op zaterdag 4 februari, kruipt Boonen achter het stuur van een Porsche 911 uit de stal van BMA om kennis te maken met een totaal nieuwe discipline in de autosport. “Mijn doel? Genieten van elke meter van dit prachtige evenement aan het stuur van een legendarische auto”, aldus de winnaar van niet minder dan 150 wielerwedstrijden, waaronder tal van klassiekers en het WK in 2005. 

Tom Boonen heeft sinds zijn start in zijn eerste race al heel wat ervaring op circuit vergaard. Zo startte hij meerdere malen in wedstrijden tijdens de Spa Euro Race en het Racing Festival, beide organisaties van de RAC Spa. Afgelopen seizoen onderscheidde Boonen zich in de Porsche Carrera Cup Benelux, met meerdere zeges in de klasse Pro-Am en een derde plaats in het kampioenschap. 

Het is inderdaad mijn eerste rally”, vertelt de man uit de Kempen, “maar ik liep al lang rond met het idee om iets op rallywegen te doen. Dat ik dat nu kan doen met een Porsche, het merk dat me bijzonder nauw aan het hart ligt en in een prachtig event als de Legend Boucles @Bastogne, maakt het verhaal compleet. Het is Pierre (Delettre) die met het idee aan kwam draven en alle puzzelstukken vallen op zijn plaats om het tot een mooi avontuur te maken. De keuze voor BMA, het team van Bernard Munster, is ook niet toevallig, want de structuur van de voormalige rallykampioen is een absolute referentie, zeker met Porsche. Ik kijk er echt naar uit, al is het helemaal anders dan racen op circuit, zeker omdat je in een rallywagen moet leren luisteren naar je corijder, terwijl je vol gas rijdt en dat is iets wat ik tot dusver nog nooit gedaan heb…” 

Perfect in bijzonder jaar voor Porsche

Porsche Import Belgium is één van de partners in het project. “De Legend Boucles @Bastogne is een enorm populair evenement, Tom Boonen geniet nog steeds een hele grote bekendheid en autosport zit in het DNA van ons merk”, vat Catherine Van Geel, PR Manager bij Porsche België het geheel samen. “Tom liet het afgelopen jaar in de Porsche Carrera Cup Benelux zien dat hij zich goed voelt in een Porsche 911 en dat gaan we tijdens het eerste weekend van februari zeker merken. Bovendien past het project perfect in dit bijzondere jaar 2023, waarin we het 75-jarige bestaan van het merk vieren en ook de Porsche 911 zestig kaarsjes uitblaast.

Ook binnen de rangen van de RAC Spa wordt de komst van Tom Boonen uiteraard positief onthaald. “Tom heeft misschien nooit Luik-Bastenaken-Luik gewonnen, maar misschien kan hij ooit wel de Legend Boucles @Bastogne winnen”, lacht Pierre Delettre. “Het is een eer om zo’n grote Belgische sportman aan de start van onze wedstrijd te krijgen en zeker omdat hij onze wedstrijd voor zijn debuut in de rallysport uitkiest. Ik wil dan ook uit naam van de organisatie en zeker ook alle fans, Porsche Import en BMA bedanken voor het mogelijk maken van dit project.”  

Ook ten huize BMA is de ‘goesting’ om met Tom Boonen in een Porsche 911 aan de slag te gaan groot. “Ik wil Pierre (Delettre) alvast bedanken voor het idee en Porsche Import Belgium voor de steun”, opent Bernard Munster, de man achter BMA. “Het is een privilege om met een topsporter als Tom te mogen werken en wij gaan er alles aan doen om hem bij zijn debuut zo goed mogelijk te begeleiden. De Legend Boucles @Bastogne is overigens een perfect kader om een debuut in deze mooie sport te maken. En dat kunnen doen in een Porsche 911 is gewoonweg fantastisch!” 

Tijdens een test voor de wedstrijd zal Tom Boonen kennis maken met de wagen en zijn nieuwe corijder.