Daytona 24: een vooruitblik

Voor de 61ste editie van de 24 Uur van Daytona, meetellend voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, komen zaterdag maar liefst 61 wagens aan de start. Deze legendarische uithoudingswedstrijd in Florida vormt tevens het decor voor het debuut van de LMDh-wagens in GTP. Langs Belgische zijde zien we Laurens Vanthoor in GTD Pro en Jan Heylen, Maxime Martin en debutante Sarah Bovy in GTD.

(Foto: © Michelin Motorsport)

Met een polepositie en vier snelste tijden bij de testsessies in het kader van de ‘Roar’ maakte Meyer Shank Racing, de winnaar in 2022, met zijn Acura ARX-06 indruk. Ook Wayne Taylor Racing beschikt over een Acura en staat derde op de startgrid. Verder zien we drie Cadillac V-LMDh, twee Porsche 963 en twee BMW M Hybrid V8. Alle LMDh beschikken trouwens, zoals reglementair vastgelegd, over het hybride systeem dat door Williams Advanced Engineering werd ontwikkeld.

De LMDh-wagens debuteren met een zware 24 uurswedstrijd. Het wordt dus, ondanks de uitgebreide voorbereiding van elk merk, uitkijken naar hun betrouwbaarheid. Je zou kunnen denken dat dit mogelijkheden geeft voor een verrassing uit de LMP2-klasse. LMP2 is echter door technisch opgelegde ingrepen trager in vergelijking met vorig jaar. De polepositie van Tom Blomqvist met de Meyer Shank Acura komt qua rondetijd bijna exact overeen met deze van Tristan Vautier met een Cadillac DPi in 2022.

De getalenteerde en ervaren gentlemen driver Ben Keating kwalificeerde zijn Oreca 07 van PR1 Mathiasen Motorsports op de beste startplaats in LMP2. Samen met Paul-Loup Chatin, Alex Quinn en Nicolas Lapierre lijkt hij over het te kloppen team te beschikken voor een klassezege. DragonSpeed USA won vorig jaar en is er niet bij, maar TDS Racing (#35 Heriau-van der Garde-Pierson-van Uitert en #11 Thomas-Jensen-Huffaker-VeeKay) en AF Corse (Perrodo-Vaxivière-Canal-Nielsen) gaan ongetwijfeld het nodige weerwerk bieden.

In LMP3 nemen vijf Ligier JS P320 het op tegen vier Duqueine D08. Nico Pino veroverde voor Sean Creech Motorsport de pole. Vorig jaar moest Sean Creech met een tweede plaats zijn meerdere erkennen in Riley Motorsports. Het team van Bill Riley vertrekt vanaf plaats vijf.

Zal Mercedes ook tijdens de wedstrijd GTD Pro en GTD domineren?

Het was opmerkelijk dat de vier deelnemende Mercedes-AMG GT3 ook de vier snelste GT-wagens tijdens de kwalificatie waren.

Laurens Vanthoor is de Belgische vertegenwoordiger in GTD Pro. Met Klaus Bachler, Patrick Pilet en Pfaff Motorsports beschikt hij over een sterk team om voor de overwinning mee te spelen. De nieuwe Porsche 911 GT3 R (type 992) kampt echter met een minder gunstige Balance of Performance, vooral op vlak van topsnelheid, waardoor Vanthoor slechts vanaf de achtste plaats, op een totaal van negen deelnemers in deze klasse, kan starten.

Maar liefst 24 wagens starten in GTD en Jan Heylen, Maxime Martin en Sarah Bovy vertegenwoordigen de Belgische driekleur. Maxime Martin vinden we aan boord van de Paul Miller Racing BMW M4 GT3 die hij met Bryan Sellers, Madison Snow en Corey Lewis deelt. Zij vertrekken vanaf plaats elf.

Jan Heylen was zondag de snelste Porsche-rijder, met slechts 35 duizendsten voorsprong op Laurens Vanthoor en een veertiende plaats in GTD. Samen met zijn huidige teamgenoten Ryan Hardwick en Zacharie Robichon won Jan vorig jaar voor Wright Motorsports de GTD-klasse bij de etmaalrace in Florida. Dit jaar krijgen ze het gezelschap van Dennis Olsen.

Ook Lamborghini lijkt minder competitief te zijn. De #83 van Sarah Bovy, Rahel Frey, Michelle Gatting en Doriane Pin vinden we net achter Jan Heylen nadat Frey de kwalificatie afwerkte. Voor Sarah Bovy wordt dit haar debuut bij de 24 Uur van Daytona en in het IMSA-kampioenschap.

  • Op donderdag en vrijdag vinden in totaal nog vier trainingssessies plaats, plus nog een korte van twintig minuten voor GTP.
  • De wedstrijd start zaterdag om 19u40 Belgische tijd en is via livestream op imsa.com te volgen.
  • Hier vindt u de spotters guide.