WRC Monte-Carlo: de negende voor Ogier, Neuville op het podium

In de 91ste Rally van Monte-Carlo was de zege voor de Fransman Sébastien Ogier in zijn Toyota Yaris WRC. Het is voor de man uit Gap de negende zege in de klassieker die het seizoen opent, meteen een record. Sébastien Loeb telt acht zeges in het prinsdom. Kalle Rovanperä (Toyota) werd tweede, voor Thierry Neuville (Hyundai).   

In tegenstelling tot wat sommige kenners geloofden, heeft Sébastien Ogier zijn zege in de Monte-Carlo 2023 dus niet weggeschonken. Jari-Matti Latvala ontkende de geruchten meteen en Sébastien Ogier zette de puntjes op de ‘i’. De Fransman won de opener van het seizoen, met negen beste tijden, tegen zes voor de nummer twee, Kalle Rovanperä, twee voor Thierry Neuville die derde werd en één voor Elfyn Evans. U leest het goed, Toyota scoorde zestien van de achttien beste tijden, waarmee deze wedstrijd meteen is samengevat. 

Kalle Rovanperä won de Power Stage, voor Tänak, Evans, Neuville en Ogier. Achter de top-3 werd Elfyn Evans vierde voor Toyota, voor de beste Ford-rijder Ott Tänak. De verdere plaatsen in WRC waren voor Takamoto Katsuta (Toyota) op zes, Dani Sordo (Hyundai) op zeven en Esapekka Lappi (Hyundai) op acht. Jourdan Serderidis en Fred Miclotte reden met hun Ford Puma naar een negende plaats in WRC en scoren zo constructeurspunten voor M-Sport.    

Thierry Neuville behaalde zo zijn tweede derde plaats in Monaco, na een eerdere tweede plaats  en een zege in 2020. 

In WRC2 was de strijd spannend tot op de meet. In de slotfase kwam Yohan Rossel in zijn Citroën nog zeer dicht, maar uiteindelijk moest de Fransman 4,5 seconden toegeven op de Russische Skoda-rijder Nikolay Gryazin die het pleit in zijn voordeel beslechtte. Het is meteen de eerste internationale zege van de nieuwe Skoda Fabia Rally2. De derde plaats was voor de Spanjaard Pepe Lopez (Hyundai). Grégoire Munster werd in zijn debuut voor M-Sport Ford verdienstelijk negende in WRC2 en zesde in WRC2 Challenger.  

In de WK-stand leidt Ogier – die een beperkt programma heeft – met 26 punten, voor Rovanperä met 23 en Neuville met 17. De volgende proef van het WRC 2023 is Zweden, van 9 tot 12 februari, dan uiteraard voor een wedstrijd met sneeuw van start tot finish.