Dakar 2023: vijfde eindzege van Nasser Al-Attiyah

De laatste dagzege in de Dakar 2023 was dan wel voor Guerlain Chicherit, maar de eindzege van Nasser Al-Attiyah en Toyota kwam niet meer in gevaar. De man uit Qatar won zijn vijfde Dakar en komt daarmee op drie lengten van Stéphane Peterhansel. 

Foto: © Toyota

De Dakar 2023 was een perfecte kopie van die van 2022: een onmachtige concurrentie zorgde er al snel voor dat Al-Attiyah en Toyota het rijk voor zich hadden. Getuige, de man uit Qatar wint met bijna anderhalf uur bonus op Sébastien Loeb en kon de Fransman zelfs naar zes dagzeges op rij laten rijden, een nieuw record in de Dakar. In de eindstand wordt Loeb in zijn Prodrive BRX dus tweede, voor Lucas Moraes, ook al een Toyota-rijder, net als Giniel De Villiers en Henk Lategan op de plaatsen vier en vijf. Ex-wrc-rijder Martin Prokop tikte als zesde aan. 

Bij de motoren was de zege voor Kevin Benavides, de enige Belg, Jerome Martiny (Husqvarna) werd 32ste. De Nederlander Janus van Kasteren heeft met zijn Iveco de de Dakar Rally bij de trucks gewonnen, Belgen vinden we niet in het eindklassement. Amper twaalf voertuigen bereikten de finish. 

In de klasse T3, waar Guillaume de Mevius (OT3) lang leider was, ging de zege naar Austin Jones (BRP). Onze landgenoot was goed voor het brons na een zeer mooie wedstrijd. Tot slot waren de plaatsen zes en zeven in de Dakar Classic voor VR Racing, met Dirk Van Rompuy, voor Erik Qvick. Rene Declercq werd negende.