WRC 2023: wat u moet weten voor de start van het seizoen

Nog een paar nachten slapen en het WRC 2023 gaat van start. Traditioneel doet het WK Rally dat met de Rally van Monte-Carlo, de 91ste editie al van de wedstrijd waarvan de proeven uiteraard volledig in Frankrijk worden verreden. Zondag kennen we dan de winnaar van klassieker aan de Middellandse zee.

Het WK telt dit jaar dertien proeven, doet jammer genoeg ons land niet aan en na de start in januari en wedstrijden in alle uithoeken van de wereld, valt het doek net als in 2022 in Japan. Op uiterlijk 19 november kennen we dan de nieuwe wereldkampioen.

Wat de kalender betreft, gaan we na de Monte-Carlo richting Zweden om dan voor het eerst sinds 2020 weer Mexico aan te doen. Kroatië, Portugal en Sardinië vormen de Europese lente van het WRC. In de zomermaanden gaat het circus dan eerst naar Kenia, om vervolgens tweemaal over gravel te vliegen, met name in Estland en Finland.

De herfst zet het WRC in met de laatste twee wedstrijden op onverhard, Griekenland en Chili, terwijl de titelstrijd in Centraal-Europa en Japan beslecht wordt.

Stabiliteit troef

Veel verandert er niet in het WK, al mag er wel minder getest worden, met 21 in plaats van 28 testdagen, terwijl het aantal banden van 32 naar 28 zakt voor het gehele weekend, shakedown inbegrepen. Anderzijds moet iedere WK-proef nu op donderdagavond starten, met naar wens enkel een startceremonie of al één of twee proeven. Tijdens de verbindingen zal er ook wat meer op elektrische kracht moeten gereden worden.

In WRC2 is het WRC2 Junior nu het WRC2 Challenger, open voor iedereen die nog nooit voor een constructeur heeft gereden.

Amper zeven WK-gangers

Het WRC verkeert nog niet in crisis, maar eigenlijk is het wel tijd voor een andere aanpak. De laatste maal dat we een nieuwe constructeur zagen, was Toyota in 2017 en het ziet er niet naar uit dat we snel een nieuwe speler ‘op de markt’ zullen zien. Bovendien krimpen de effectieven nog lichtjes, met amper zeven rijders die het hele kampioenschap afwerken: drie bij Toyota (Kalle Rovanperä, Elfyn Evans en Takamoto Katsuta), en twee bij respectievelijk Ford (Ott Tänak en Pierre Louis-Loubet) en Hyundai (Thierry Neuville en Esapekka Lappi). Sébastien Ogier, Dani Sordo en Craig Breen zien we deels in het WK, net als de gentleman drivers Jourdan Serderidis (Ford) en Lorenzo Bertelli (Toyota). Mogelijk maken één of twee andere namen nog hun opwachting in één of meerdere wedstrijden, waarbij Sébastien Loeb en Grégoire Munster het vaakst worden genoemd.

Voor de titel

De titelkandidaten kan je dan ook op één hand tellen, al lijkt die strijd voor de wereldtitel 2023 wel erg spannend te worden met naast twee outsiders Elfyn Evans en Esapekka Lappi vooral drie echte kopmannen: regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä versus de nummers twee en drie van vorig jaar: Ott Tänak en Thierry Neuville. De kans is meer dan reëel dat de beslissing pas in Japan zal vallen, in een seizoen waar fouten genadeloos zullen afgestraft worden.