Dakar 2023: nog steeds top-tien voor Gregoor Racing Team

Igor Bouwens heeft de rustdag van de Dakar 2023 bereikt en staat al op de tiende plaats waarop hij voor de start had gemikt. In de rit van zondag werd de Iveco-trucker dertiende en in de slotweek hoopt hij nog enkele plaatsjes op te schuiven.

Foto: © Gregoor Racing Team

Na de halve rol van zaterdag kreeg de crew van het Gregoor Racing Team de Iveco T-Way weer picobello voor de achtste etappe, de laatste voor de rustdag. Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom reden een strak tempo en werden dertiende, op één luttel secondje van de twaalfde plaats. Daarmee is een tussendoel bereikt: vorig jaar moest het team op de rustdag de handdoek werpen, nu heeft het die mijlpaal alvast bereikt. In de tweede week ligt de focus op het hoofddoel: de finish halen, en dan liefst ergens tussen de vijfde en de tiende plaats.

Teambaas Gregoor Bouwens, de vader van Igor, blikt met tevredenheid terug op de eerste week. “Van bij de proloog was ik verrast hoe hard iedereen reed. Ik dacht: ‘die gaan dat nooit een hele week volhouden‘. Uiteindelijk zijn er inderdaad al veel teams uitgevallen. Zoveel brokken en stukken, dat is niet normaal. Voor ons verliepen die eerste dagen heel goed. De proloog hebben we eigenlijk laten schieten toen we besloten om de Japanners voort te slepen. Maar de dag nadien waren we twaalfde en daarna zelfs vijfde. Toen stonden we op de zesde plaats. Dat was heel goed. Dan is er wat pech begonnen. In de regen hebben we in een diepe poel onze reservewielen en een zijpaneel verloren. Dat hebben we ’s nachts moeten herstellen in de gietende regen. Echt niet normaal wat de mekaniekers toen gepresteerd hebben. Daarna hebben we herstellingen moeten doorvoeren toen we twee keer op onze zij gingen. Maar technisch doet de vrachtwagen het uitstekend. We hebben geen probleem gehad, behalve met de opbouw van de achterbak.”

Extreem zwaar

De tweede week leidt de karavaan naar het gevreesde Empty Quarter, een zandwoestijn met de grootte van Frankrijk. Daar liggen de meest gevreesde etappes. Gregoor Bouwens: “Dit is een extreem zware Dakar, mede door de weersomstandigheden. Maar het vervolg zal nog zwaarder worden. We staan nu op de tiende plaats. Ik denk dat we die moeten verdedigen. Meer zit er momenteel niet in, tijd goedmaken op degenen voor ons is moeilijk. Maar als wij zelf volhouden, kunnen er vooraan nog teams uitvallen en schuiven we nog wat op. Maar die tiende plaats is het doel.