Dakar 2023: Igor Bouwens rolt, maar blijft in de top tien

Er vielen vrijdag weer klappen in deze loodzware Dakar 2023. Ook Igor Bouwens kreeg zijn deel van de problemen – hij kantelde even op zijn flank – maar hij houdt stand in de afvalrace en handhaaft zich in de top-tien.

(persbericht)

Voor wie er nog aan twijfelde: de Dakar is echt wel aan een bijzonder zware editie bezig. De motorrijders moesten vrijdag bijna 1.000 kilometer afwerken, met vertrek in het holst van de nacht bij 2 graden en met in het tweede deel van de etappe een hoop regen. Doordat het kamp in Duwadimi onder water stond, moesten ze nog een stukje verder rijden tot de hoofdstad Riyadh. Daar kwamen er zoveel uitgeput toe, dat de organisatie besloot de rit van zaterdag voor de motards te annuleren. Ze rijden over de verharde weg naar Duwadimi.

Ook bij de auto’s vielen er klappen. De meest prominente slachtoffers: Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel, de twee speerpunten van Audi. Zij crashten op hetzelfde punt (!) en verloren alle kansen op de eindzege. Peterhansels copiloot moest zelfs naar het ziekenhuis.

Ook bij de trucks werd het een slagveld. Leider Ales Loprais (Praha) verloor tijd en moest zijn leidersplaats afstaan aan Martin van den Brink (Iveco). De dagzege was voor zoon Mitchel van den Brink. In die apocalyptische omstandigheden deelden ook Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom in de brokken. Zij braken vooraan een veer en kantelden op hun flank. Het Nederlandse team DDW was zo vriendelijk hen weer recht te helpen, maar… rolde later zelf op de flank. Gelukkig ook zonder veel erg.

Igor verloor bij al die avonturen 2 uur en 7 minuten. Hij bereikte de finish met de vijftiende tijd op 2u07’ van Mitchel van de Brink. Na de klassementsproef wachtte de bemanning nog een verbindingsrit van 300 kilometer. Daardoor zal nog tot bijna middernacht duren eer het serviceteam de schade kan opmeten. Wat we alvast weten, is dat de voorruit en een spiegel stuk zijn. Maar tussen zoveel uitvallers en pechvogels blijft het knap dat ze zich handhaven in de top-tien.

De rustdag is pas op maandag. Eerst wacht nog een zwaar weekend, waarin ook de organisatie moet improviseren door de aanhoudende regen. De ritten van zaterdag en zondag zijn omgewisseld. Ze krijgen het statuut van marathonproef: de deelnemers gaan zaterdag naar het bivak in Duwadimi en moeten het daar zonder assistentie doen, want die blijft in Riyadh. Het wordt weer een dag van meer dan 860 kilometer.

Deze editie is nog eens een échte Dakar, maar Igor Bouwens ligt nog altijd op schema.