Dakar 2023: Audi en Loeb verliezen tijd, Al-Attiyah wint

De tweede etappe in de Dakar, die de deelnemers over 588 kilometer van Sea Camp naar Al-Ula bracht, heeft meteen voor de eerste slachtoffers bij de favorieten gezorgd. Sébastien Loeb reed in zijn Prodrive Hunter driemaal lek en met slechts twee reservebanden aan boord, ging er heel wat tijd verloren. Ook twee Audi-rijders verloren tijd. Vooraan ging de ritzege naar de Toyota-rijder en titelverdediger Nasser Al-Attiyah. Carlos Sainz (Audi) blijft nipt leider.

Foto: © DPPI-ASO-Delfosse & Simon Bauchau

Met drie Toyota Hilux in de top 5 nam het Japanse merk een revanche op de mindere resultaten van de proloog en de eerste etappe. De viervoudige winnaar uit Qatar, Al-Attiyah, haalde het voor zijn Nederlandse teamgenoot Erik Van Loon en Giniel De Villiers werd vijfde. Carlos Sainz beperkte als enige Audi-rijder de schade en werd derde op vijf minuten. Stéphane Péterhansel en Mattias Ekström (beide Audi) verloren meer dan een half uur.

Enkele outsiders deden het wel goed, waaronder naast Van Loon ook de Fransman Mathieu Serradori in zijn Century. Hij werd vierde en ook de beide MD Rally Sport vinden we in de top 10 terug.

In het algemene klassement leidt Carlos Sainz, met twee minuten bonus op de winnaar van de dag. Mathieu Serradori is verrassend derde op bijna 25 minuten!

Wat betreft de enige Belgische rijder in de Dakar bij de wagens; Guillaume de Mevius is derde in de klasse voor de buggy prototypes en voorlopig top 25 in het algemene klassement.

Op dinsdag trekt de caravan van Al Ula naar Ha’Il over 668 kilometer, waarvan 447 tegen de chrono.