Dakar 2023: 8549 kilometer voor de 45ste editie

Na een erg kalme maand december, zal januari 2023 ons meteen heel wat autosport bieden. Het seizoen 2023 begint al op 31 december 2022 met de start van de 45ste editie van de Dakar Rally, die voor de vierde opeenvolgende maal in het Midden-Oosten plaatsvindt. De marathonrally telt veertien proeven en een proloog, voor een totaal van 8.549 kilometer, waarvan 4.700 kilometer tegen de chrono. De ASO onthulde donderdag de details van de 45ste editie.

Foto: © Dakar

In Saoedi-Arabië zullen volgens de laatste officiële lijst op 31 december 820 deelnemers aan de start staan in Sea Camp. Onder hen bevinden zich 634 deelnemers in de normale Dakar en 188 in de Dakar Classic. 125 motoren, 93 buggy’s, 73 auto’s, 56 vrachtwagens en 19 quads zijn ingeschreven voor deze 45ste editie van de rallyraid, waarin 68 nationaliteiten vertegenwoordigd zullen zijn. Het aantal Belgen ligt wederom erg laag.

Bij de motoren zijn er in het kamp van KTM Kevin Benavides en Matthias Walkner, bij GasGas van titelhouder Sam Sunderland en zijn teamgenoot Dany Sanders, Honda doet het met Adrien Van Beveren, Ricky Brabec of Pablo Quintanilla en zelfs de Husqvarna van Skyler Howes of de Sherco van Lorenzo Santolino moet in het oog worden gehouden.

Bij de auto’s zijn er hybride Audi van Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz en Mattias Ekström. Nasser Al Attiyah voert dan weer het Toyota-team aan, samen met Yazeed Al Rajhi en Giniel De Villiers, terwijl de BRX van Sébastien Loeb (met de Belg Fabian Lurquin), Guerlain Chicherit en Orly Terranova klaar lijken te zijn om mee te strijden aan de top.