In memoriam: Philippe Streiff (1955 – 2022)

Vanuit Frankrijk vernamen we het overlijden van voormalig Formule 1-rijder Philippe Streiff. De Fransman was in de jaren ’80 actief in de Formule 1 en Group C tot hij in 1989 door een ongeval verlamd raakte. Nadien was hij de drijvende kracht achter de Elf Masters Karting in Paris Bercy, een evenement dat jaarlijks Formule 1-rijders aantrok en het decor vormde voor het laatste duel tussen Ayrton Senna en Alain Prost.

(Foto: © Marco Cot CC BY 3.0 op nl.wikipedia.org)

Philippe Streiff kende succes in de Formule 3 en 2 alvorens hij in 1984 met Renault in de koningsklasse debuteerde. Hij startte in totaal in 53 Grote Prijzen en in 1985 behaalde hij aan boord van een Ligier met een derde plaats in Australië zijn beste resultaat. Nadien zou hij nog voor Tyrrell en AGS uitkomen. Met dit laatste team was hij, voor de start van het seizoen 1989, het slachtoffer van een zwaar ongeval bij testritten op het Braziliaanse circuit van Jacarepaguá. De onmiddellijke verzorging liet te wensen over en Philippe Streiff zou verlamd blijven.

De Fransman reed ook uithoudingswedstrijden en werd in ’81 bij de 24 Uur van Le Mans met een Rondeau, achter de Porsche van Jacky Ickx en Derek Bell, tweede. In 1983 stond hij met een derde plaats opnieuw op het podium van de uithoudingsklassieker. Toen bestuurde hij samen met David Hobbs en Sarel van der Merwe een Porsche 956 van John Fitzpatrick Racing.

Door een vriendschap met Tony Gillet, zag de Gillet Vertigo Streiff in 2002 het levenslicht. Philippe Streiff werd 67.