Dakar 2023: Toyota is er klaar voor

In Windhoek, Namibië, werd vanmorgen het Toyota Gazoo Dakar team voorgesteld. Drie ijzersterke ploegen zullen er binnenkort de strijd aanbinden met de andere kanshebbers in de langste Dakar van de afgelopen tien jaren.

Foto: © toyotagazooracing/tgr-dam

Het blijft een Zuid-Afrikaanse inspanning, maar met heel wat internationale inslag binnen het team en met, zo bevestigde teambaas Glynn Hall, ook een sterke samenwerking met het Belgische Overdrive.

Bij de teams weinig verrassingen met op de diverse GR DKR Toyota Hilux T1+ de volgende bemanningen: Brett Cummings en Henk Lategan (#207), Giniel De Villers en Dennis Murphy (#205) en uiteraard het sterduo Nasser Al-Attiya en Matthieu Baumel (#200).

Veel ingrijpende wijzigingen werden er niet aangebracht aan de rallywagens, verklaarde Giniel De Villers. “Het zijn meer detailaanpassingen, die over het geheel werden aangebracht. Een algemene doorontwikkeling van de wagen. Uiteraard werd er veel aandacht besteed aan de motoren, want daar leveren we volgens de nieuwe reglementen 30 kW in. Het werd dus zaak van daar elk greintje koppel eruit te halen.

Wat de Balance of Power (BoP) en de concurrentie betrof bleef Glynn Hall voorzichting. “We moeten de FIA vertrouwen“, zei hij. “Ze hebben geprobeerd van alles wat dichter bij elkaar te brengen door van de topklasses 30 kW af te romen. Dat is substantieel, maar wat het zal betekenen, dat zullen we pas na enkele dagen in de wedstrijd weten. We kijken zeker niet alleen naar Audi, want er zijn nog heel wat sterke teams onderweg met de X-Raid Mini en de BRX.

De eerste proef in de Dakar wordt afgewerkt op 31 december 2022, een proloog van tien kilometer nabij het basiskamp aan de Rode Zee, die de startposities zal bepalen voor de eerste etappe op 1 januari.