BRC 2023: wat brengt de toekomst?

Het Belgian Rally Championship kende de voorbije jaren, ondanks de Coronacrisis mooie seizoenen. De startlijsten waren stevig, het publiek tekende present en de media-aandacht was behoorlijk. Echter 2023 zou wel eens een complexer jaar kunnen worden voor het nationale rallykampioenschap.

Spa was zeker wat het parcours betreft een mooie afsluiter van een sterk 2022, met bovendien een gedisciplineerd publiek. Echter dat publiek was ook veel minder talrijk opgekomen dan in de Condroz, wat het beheer uiteraard ook minder complex maakte. Ook in het centrum van Spa was er niet echt sprake van veel sfeer, met zelfs aan het eindpodium weinig publiek. Mogelijk was het koude weer een boosdoener of de naweeën van de Condroz, of het feit dat er eigenlijk niet veel sportieve inzet meer was.

Anderzijds kon Autosportwereld.be aan dat podium wel al enkele toekomstplannen optekenen. Grégoire Munster heeft zijn zinnen op WRC2 gezet “en misschien één of twee wedstrijden in eigen land, met name Ieper en Spa”, aldus de jongeman uit Verviers. Zijn broer, Charles, die de rally afsloot met een sterke derde chrono in de powerstage, zoekt nog naar wat mogelijk is: “Alles is open, ik heb geen idee wat we volgend seizoen kunnen doen.

De kans dat we kampioen Stéphane Lefebvre terugzien is dan weer eerder klein, dat gaf de Fransman al in Ieper aan, al is een verrassing nooit uitgesloten.

Andere namen die wel bevestigden zijn Emile Breittmayer en Jos Verstappen. “Ik wil nog een seizoen progressie maken, liefst met Renaud Jamoul aan mijn zijde”, aldus de vader van de Nederlandse wereldkampioen F1. “Geen WRC of ERC voor mij, maar wel verder leren in België.” In het zog van Verstappen zien we mogelijk nog één of twee andere Nederlanders.

Wie ook naar Rally2 zou moeten overstappen, is de kersverse Junior-kampioen Tom Rensonnet. De RACB moet in deze zijn werk doen. Ook de Master Cup kampioen Jimmy D’hondt wil in 2023 weer van de partij zij, dat liet hij aan Autosportwereld.be verstaan.

Weinig Vlaamse namen

Wie ook weer naar een Rally2 wil terugkeren, is Niels Reynvoet die in Spa voortreffelijk reed met zijn Peugeot 208 Rally4 en knap achtste algemeen werd. “Meer details volgen nog, maar vijf wedstrijden die als Championship Event op de kalender staan, dat zou moeten lukken”, aldus de racende ondernemer die eind februari weer vader wordt en dus de Haspengouw zal moeten missen.

Ook Maxime Potty en Gino Bux behoren in principe tot het groepje rijders dat voor de nationale titel gaat. Cédric Cherain moet dan weer op zoek naar een ander wapen, want zijn Porsche 911 wordt verkocht. Cedric De Cecco rijdt heel waarschijnlijk weer een programma in het zuiden van het land.

Namen die we mogelijk veel minder in het BRC gaan zien, zijn uiteraard Kris Princen en Adrian Fernémont. Die laatste is een belangrijke geldschieter kwijt met de automotivegroep Mazuin. Ook Vincent Verschueren heeft vandaag nog geen zekerheid over zijn programma voor 2023 in het BRC en ook rond Sébastien Bédoret is het opvallend stil na zijn moeilijke comeback eerder dit seizoen.     

Wat sowieso opvalt, is het overwicht aan Frantalige namen in het lijstje en het feit dat uit het noorden van het land amper opvolging komt voor de generaties Loix en later Princen-Verschueren.

Dertien wedstrijden

2023 is mogelijk een transitiejaar voor het BK Rally, dat opteert voor een nieuwe kalender met zes hoofdwedstrijden die als ‘Championship Event’ geboekstaafd staan en zeven onder de noemer ‘Belgian Rally Cup’. De reacties op het nieuwe format zijn niet eensluidend en er zijn zonder meer ook negatieve echo’s, maar afspraak volgend jaar rond deze tijd voor een evaluatie en tot dan geldt het voordeel van de twijfel.   

Nog die kanttekening, de Condroz is onder voorbehoud in de ‘Belgian Rally Cup’ om de voor de hand liggende redenen.