BRC Spa: Stéphane Lefebvre op weg naar de zege, Munster toont weerbaarheid

Tot de start van de negende snelheidsproef leek deze uitgave van de Spa rally, de finale van het Belgian Rally Championship, een duel tussen Stéphane Lefebvre en Grégoire Munster te worden. Echter de jonge Munster verloor heel even de controle over zijn Hyundai en weg was de aansluiting bij de kampioen van België. Lefebvre leidt nu na de eerste dag met 25 seconden bonus op Munster en dat met nog acht proeven te gaan.

Munster liet zien uit het juiste rallyhout gesneden te zijn, want de WRC2-winnaar van Japan zette in de slotproef meteen weer de snelste tijd op zijn naam. Het verschil blijft daardoor relatief beperkt, maar 25 seconden achterstand op de kersverse kampioen van België is tegelijkertijd veel en weinig. Achter de top-2 is Jos Verstappen (+2min03) comfortabel derde, met in zijn zog Cédric De Cecco (+2min33), beiden in een Citroën.

Achter de top 4 zakte Thierry Neuville in zijn BMW M3 nog van vijf naar zeven, maar de WK-ganger telt amper negen seconden achterstand op Charles Munster (Skoda) en drie op de leider in GT, Cedric Cherain (Porsche). Spanning troef dus voor de ereplaatsen.

In Spa viel ook het goede gedrag van het publiek op, een publiek dat wel minder talrijk is dan in de dramatische editie van de Condroz. Indien nodig wordt er door de aanwezige motards, die voor de passage van de deelnemers over het parcours rijden, ook gewezen op mogelijk gevaar, waarbij het publiek zich moet verplaatsen. Als de situatie het echt vereist blijft één van de motards ook op de risicoplek staan.

Morgen, zondag, volgen nog acht proeven, vooral in en om Theux.