In tegenstelling tot de F1, het FIA WEC of zelfs de Formula E, heeft het WRC of WK Rally, de wind niet in de zeilen. Het WRC lijdt aan een schrijnend gebrek aan aandacht van de constructeurs en moet het volgend seizoen met acht deelnemers per wedstrijd doen, waarvan hoogstens drie of vier echt een kans op de wereldtitel maken. Ondertussen vindt het jonge geweld zijn weg niet naar de top van de rallysport en zijn nieuwe merken verder af dan ooit.
Foto: © WRC
Nu Kalle Rovanperä heeft aangekondigd dat hij voor minstens één seizoen niet meer voltijds in het WK zal aantreden, verliest het WK het enige jonge talent dat in staat was om de oude garde te verslaan. De Toyota-rijder nam het de voorbije twee seizoenen tegen Thierry Neuville, Ott Tänak en Elfyn Evans op, allemaal mannen van midden de dertig, en versloeg hen tweemaal op rij. Rovanperä verzekerde zich tweemaal nog voor het einde van het seizoen van die wereldtitels en dat zegt uiteraard veel over zijn kwaliteiten. Naar alle waarschijnlijkheid zou hij volgend jaar, mits een volledig seizoen, ook weer de topfavoriet op de wereldtitel geweest zijn.
Jammer genoeg zien we achter Rovanperä geen andere vertegenwoordigers van de jonge garde, met een dertiger in de persoon van Takamoto Katsuta bij Toyota, naast een gedeelde auto voor Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä. Bij Hyundai zien we met Esapekka Lappi (32), mogelijk Andreas Mikkelsen (34) en Dani Sordo (40) ook al helemaal geen jong talent. Enkel M Sport Ford geeft dat jonge talent een kans, maar zonder veel hoop op echte topresultaten, want M Sport beschikt uiteraard niet over de middelen van de twee Aziatische constructeurs.
WRC-wagens onbereikbaar
Een van de problemen van het WRC vandaag bestaat uit de quasi onmogelijkheid voor jonge rijders om voldoende ervaring te vergaren – lees kilometers te rijden – om zich met de huidige generatie toprijders te meten. Enkel een toptalent als Kalle Rovanperä slaagde daarin, niet in het minst dankzij de enorme investering van Toyota in de Finse tweevoudige wereldkampioen.
Echter de sport heeft jong bloed nodig, want zonder verjonging dreigen we nog eens enkele jaren dezelfde twee à drie namen vooraan te zien, met steeds dezelfde twee merken en die bloedarmoede leidt zonder twijfel tot het einde van het WK Rally zoals we het nu kennen. Bovendien wordt het aantal testkilometers vanaf 2024 drastisch beperkt, wat nogmaals in het voordeel is van de oude garde.
De huidige generatie WRC-wagens is bovendien enorm duur, tot 500.000 euro per rally per wagen, wat maakt dat privéteams niet of nauwelijks aan de bak komen en jonge rijders dus uit de boot vallen. Bovendien is de topklasse in de regionale (FIA ERC) en nationale kampioenschappen de Rally2-klasse, wagens die toch behoorlijk anders zijn dan de WRC-bolides. Ook op die manier is ervaring opdoen dus erg moeilijk. Last but not least, doen Toyota en Hyundai geen beroep op een ‘Junior’ team, met één of twee bijkomende wagens voor jong, aanstormend talent, neen in tegendeel zelfs, zowel de Koreanen als Japanners doen het met vaste waarden, waarvan sommigen de veertig bereikt hebben of zelfs gepasseerd zijn.
Geen nieuwe merken
En of dat nog niet voldoende slecht nieuws is, zien we ook nergens tekenen van nieuwe constructeurs in het WRC. Af en toe duikt het gerucht van Subaru op, maar gezien de schaal van de Japanse constructeur, die veel kleiner is dan Toyota of Hyundai, zien wij niet in hoe Subaru de handschoen tegen de giganten kan opnemen. Verder lijkt niemand interesse te hebben, iets wat de huidige promotor van het WRC overigens niet eens meer tegenspreekt. Ook Stellantis (Citroën) of Skoda, de twee merken die naast Ford, Toyota en Hyundai, Rally2-wagens inzetten, tonen geen interesse om (weer) richting WRC te evolueren.
Misschien is het beste dat WRC kan overkomen, wel het stopzetten van de programma’s van Toyota en/of Hyundai, waardoor er echt moet nagedacht worden over een totaal andere aanpak. Vandaag weigeren FIA en WRC Promoter GmbH om na te denken over die switch naar Rally2-wagens – al dan niet met een kit – als topklasse voor het WK en dus blijven de veel te dure hybride wagens minstens nog enkele jaren gemeengoed. Schrijnend, want vandaag zijn er niet minder dan vijf merken die dergelijke Rally2-wagens ter beschikking hebben, met heel wat sterke privéteams die ze zouden kunnen inzetten. In plaats van acht bolides, zou je makkelijk naar vijftien à twintig wagens kunnen evolueren.
2024 wordt dan ook een seizoen met amper drie kandidaten op de wereldtitel, waarbij het zomaar mogelijk zou kunnen zijn dat ‘deeltijdse’ rijders dan weer de zeges in de individuele wedstrijden op hun naam gaan zetten en zelfs meer zeges behalen dan de latere wereldkampioen…
Wordt zonder twijfel vervolgd.