Na 25 jaar in de autosport, is de meest voorname vaststelling dat onze sport zowel op internationaal, nationaal als regionaal niveau nog steeds enorm populair blijft en dat die populariteit groeit. Kijk naar de voorbije Belgische manche van het FIA WEC, met 72.000 – voornamelijk Belgische – toeschouwers, de mooie startgrids van de Porsche Carrera Cup Benelux en het Belcar Endurance Championship – met meer de 150.000 Tv-kijkers voor de laatste samenvatting op Sporza – en vele andere series en kampioenschappen, en de volle startvelden in diverse rallyproeven van BRC tot ASAF, over VAS. Zowel bij de deelnemers als de fans is en blijft autosport de sport nummer #1. Echter er zijn altijd bedreigingen en die hoeft u niet steeds buiten de sport te zoeken.
Foto: © DKR Press
Uiteraard verandert de samenleving. De jaren ’70 zijn niet meer en dus heeft ook de autosport zich moeten aanpassen. Een nieuw circuit in een volgebouwde regio, daar hoeft u niet meer van te dromen. Of ongebreideld lawaai maken, ook dat behoort tot het verleden. Net als dagenlang al dan niet illegaal verkennen voor een rallywedstrijd. Ook dat is (gelukkig) verleden tijd. Een samenleving, het woord zegt het, samenleven, heeft consequenties en dus moet iedereen zich aanpassen. Het sleutelwoord daarbij is een verdere professionalisering van de sport, wat niet noodzakelijk wil zeggen dat de sport onbetaalbaar moet worden. Maar een sterke, positieve en professionele aanpak, die rekening houdt met de omgeving waarin we werken en leven en ook met die omgeving communiceert, is een must om te overleven.
Anderzijds tellen we in ons land nog steeds drie permanente circuits, meerdere plaatsen waar aan rallycross kan gedaan worden en is het aantal rallywedstrijden niet op twee handen te tellen. De komende vijf à tien jaar zal de samenleving blijven veranderen en zal de autosport zich dus moeten blijven aanpassen en professionaliseren, maar voor sterke autosport zal er altijd een plaats zijn. Het feit dat iets meer dan eeuw geleden de paarden uit het straatbeeld verdwenen, betekende ook niet dat het voor de paardensport over en uit was. In tegendeel…
Kritisch is niet negatief
En hoewel heel vaak de ‘groenen’ onder vuur worden genomen, als het om die toekomst van onze sport gaat, komt de grootste dreiging van binnenuit. Te vaak dienen wij vast te stellen, dat (een beperkte groep) roepers zich negatief over de eigen sport uitlaten en daarbij heel wat hardwerkende mensen viseren. Vooral op sociale media zijn negatieve commentaren legio, bovendien ook nog eens vaak zonder onderbouw en liefst met een totaal gebrek aan respect voor de geviseerde partij(en). In het beste geval ook nog eens anoniem…
Twee elementen worden daarin vaak slecht begrepen: kritisch zijn en vrijheid van mening. Kritisch zijn, dat betekent niet zomaar ongegrond iets neerpennen of roepen. Kritisch zijn is prima, als het bijdraagt tot de verbetering van een situatie, anders is het, althans naar onze bescheiden mening, verloren energie. Heel vaak zijn die roepers ook niet meteen de meest betrokken en geëngageerde partijen en wensen ze eigenlijk enkel af te breken, niet te verbeteren.
Vrijheid van mening is dan weer een waardevol goed, maar het betekent niet dat de auteur in al dan niet schabouwelijk Nederlands mensen kan beledigen om welke reden dan ook. Er is nog nooit iemand of iets van dat soort zaken beter geworden en al zeker de autosport zelf niet. Wij hebben juist positieve energie nodig om de goede flow waarin onze sport zich bevindt, aan te houden en verder te laten groeien.
Gelukkig herkent de meerderheid van u zich niet in de beschreven profielen en mogen we u tot onze enorme lezersgroep rekenen!