Flavio Briatore is de nieuwe teambaas van Alpine. De Italiaanse zakenman volgt Oliver Oakes bij het Franse F1-team op. Dit is niet de eerste keer dat Briatore de leiding bij het team heeft. Eerder was hij al actief toen het nog Benetton en Renault heette.
Foto: F1
De achtergrond van Briatore ligt niet in de autosport, maar in het bedrijfsleven. Na gefaalde horecazaken en dubieuze vastgoedavonturen in Italië, sloot hij zich bij Luciano Benetton aan – de oprichter van het gelijknamige modemerk. Hij was voor de Amerikaanse expansie van het merk verantwoordelijk. In de jaren 80 leidde dat tot een netwerk van honderden winkels én een nieuw platform voor publiciteit: de F1. Benetton kocht in 1985 het noodlijdende Toleman-team op en doopte het tot Benetton Formula om. Toen de resultaten tegenvielen, werd Briatore in 1989 als commercieel directeur naar voren geschoven. Zonder enige technische kennis van racen gooide hij het roer om. Hij ontsloeg het volledige management en nam zelf de leiding.
Kampioen met Benetton
Een van Briatore’s belangrijkste stappen vond in 1991 plaats, toen hij Michael Schumacher naar Benetton haalde. Dit leidde tot juridische geschillen met Eddie Jordan, de teambaas van het Jordan-team, maar Benetton won de rechtszaak. Schumacher werd het boegbeeld van Benetton en leidde het team naar wereldkampioenschappen in 1994 en 1995. In 1994 kwamen er aanwijzingen dat Benetton van verboden tractiecontrole-software gebruikmaakte. Briatore ontkende de beschuldigingen en verklaarde dat het systeem nooit was geactiveerd. Pas in 2015 onthulde een voormalig Benetton-ingenieur op LinkedIn dat de tractiecontrole-software daadwerkelijk bestond en via een geheime ‘option 13’ op het stuur geactiveerd kon worden. In 1997 werd Briatore ontslagen en vervangen door David Richards.
Terug in de F1
Na zijn ontslag bij Benetton ging Briatore bij Supertec aan de slag, een bedrijf dat Renault-motoren leverde aan onder andere Williams en Benetton. Toen Renault in 2000 het Benetton-team overnam, werd Briatore door de Franse fabrikant als teamleider aangesteld. Hij haalde het jonge talent Fernando Alonso binnen en samen boekten ze grote successen. In 2005 en 2006 won Renault het constructeurskampioenschap, terwijl Alonso in beide jaren wereldkampioen bij de rijders werd. Toen Alonso in 2007 vertrok naar McLaren, zakten de prestaties van het team in. Bij zijn terugkeer in 2008 werd er nog één opvallende overwinning geboekt: de Grote Prijs van Singapore. Die overwinning bleek later omstreden.
Overwinning kost hem de job
In 2009 kwam Flavio Briatore opnieuw in opspraak toen Nelson Piquet jr., kort na zijn ontslag bij Renault, onthulde dat hij in 2008 bewust tijdens de Grote Prijs van Singapore moest crashen. Volgens Piquet was dit een opdracht van Briatore, bedoeld om een safety car op de baan te krijgen en zo teamgenoot Fernando Alonso naar de overwinning te helpen. Briatore ontkende alle aantijgingen, maar werd desondanks door Renault op non-actief gesteld. De FIA legde hem een levenslange schorsing op, al werd die later door een Franse rechtbank nietig verklaard. Wel moest hij een schadevergoeding van 15.000 euro betalen.
Na jaren buiten de sport keerde Briatore in juni 2024 bij de Franse renstal terug, ditmaal als adviseur. Vandaag begint de flamboyante Italiaanse zakenman aan zijn derde termijn als teambaas bij het team.